Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.04.13

Forgalommal szemben hajtott az autópályán, mert meg akart halni

A Kaposvári Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 75 éves sofőrrel szemben, aki öngyilkossági szándékkal autójával megfordult az M7-es autópályán és szembe haladt a forgalommal.

forgalommal-szemben-az-autopalyan.jpg

(Helyszínelési fotók: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság)

A szőlősgyörki férfi 2017 márciusában depresszióban szenvedett, amelynek tüneteit súlyosbította, hogy közvetlenül cselekménye elkövetését megelőzően hozzátartozója egészségügyi állapotáról rossz hírt kapott. Az idős férfi a hír hatására beszűkült tudatállapotba került, ekkor alakult ki benne az az elhatározás, hogy öngyilkos lesz.

Ekkor otthonából indulva Balatonboglárnál felhajtott az M7-es autópályára és Budapest irányába közlekedett, amikor éjjel 23 óra körüli időben szabálytalanul megfordult, majd a többi közlekedőt is veszélyeztetve a menetiránnyal szemben Nagykanizsa irányába kezdett haladni azért, hogy egy járművel összeütközzön.

Az idős vádlott a forgalommal szemben körülbelül 1 km-t tett meg, amikor észlelte a külső forgalmi sávban egy kamion közeledését. Ekkor a vádlott személygépkocsiját a vontató felé kormányozta, azonban a kamiont vezető ukrán sofőr is látta a vádlott autóját, így megpróbálta manőverezéssel elkerülni a balesetet.

forgalommal-szemben-az-autopalyan.jpg

(Az ukrán kamionos megpróbálta elkerülni az ütközést. Nem sikerült)

A manőver ellenére a vádlott gépkocsijának eleje a kamion bal oldalának ütközött, melynek következtében a járműszerelvény pótkocsija oldalára dőlve továbbcsúszott, míg vontató részét az autópálya melletti füves partfal állította meg.

A balesetben a vádlott által közvetlenül veszélyeztetett kamionsofőr nem sérült meg, azonban az idős férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Fonyódi Járásbíróság ítéletében a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a közúti  járművezetéstől. (Forrás: ügyészség.hu)