Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.24

Fiatalkorúak támadtak társukra és a gyermekfelügyelőre egy zalai lakásotthonban

A két fiatalkorú vádlott, akik nevelésbe vett fiatalkorúként 2021. április 4. napján mindketten a zalaszentlászlói lakásotthon lakói voltak, 10 óra körüli időben jogtalan eltulajdonítási szándékkal kifeszítették a lakásotthon nevelői irodájának ablakát. Eredeti céljuk cigarettaszerzés volt a felügyeletüket a hétvégén egyedüli felnőttként ellátó sértettől.
 
A helyiségbe bejutva öt szál cigarettát és egy öngyújtót vettek el a gyermekfelügyelő személyes tárgyai közül, ezzel 450 Ft kárt lopási kárt okoztak a sértettnek, a rongálással okozott kára pedig 20 000 Ft lett a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szolgálat jogi személy sértettnek.

zalaszentlaszlo.jpg

(Fotó: Google Maps)

A vádlottak a nap folyamán a befeszített ablakon keresztül közlekedtek a lakásotthon és az udvar között, a nevelői irodában minden róluk szóló hivatalos iratot megtekintettek, a gyermekfelügyelőt folyamatosan trágár kifejezésekkel illették, provokálták.

A két fiatalkorú vádlott 2021. május 30. napján a késő esti órákban gondozási helyükön, a zalaszentlászlói lakásotthonban a már ágyban fekvő kiskorú lakótársuknak olyan töltött cigarettát adtak, amibe foszfort kevertek. Ahogy kiskorú sértett beleszívott a cigarettába, a dohány a foszfortól berobbant és az orra hegye 1,5 cm területen megégett, a haja, a bal szemöldöke, a bal szempillája megperzselődött, sérülései 5 nap alatt gyógyuló sérülések.

A vádlottak már a szobájukban tartózkodtak, és nevelői kérdésre tagadták, hogy bántalmazták volna lakótársukat, majd az ágyuk alá bújtak a számonkérés elől. Az egyik vádlott ekkor megfenyegette a gyermekfelügyelőjét azzal, hogy levágja a fejét, majd a sértett lábát szorongatta. Miután a gyermekfelügyelő elhagyta a szobát, a vádlottak továbbra sem hagytak fel provokatív magatartásukkal és kitalálták, hogy a sértettet a fürdőbe viszik. Ekkor már mindkét vádlott lökdöste a sértettet, aki a lépcsőn lemenekült a földszintre, ahonnan telefonon keresztül értesítette a rendőrséget.

A két fiatalkorú férfi ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség fiatalkorúak ügyésze közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette lopás vétsége és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon - tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség fellebviteli főügyészségi ügyésze, helyettes sajtószóvivője.