Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.17

Éveken keresztül verte élettársát egy alkoholista, munkakerülő férfi Zalában

Egy 1990-ben született dévaványai férfi és egy nő - a sértett - 2014 körül létesítettek élettársi kapcsolatot, kapcsolatukból három kiskorú gyermek született. Kapcsolatuk - részben a vádlott munkakerülő életmódja, életvitele, féltékenykedései és anyagi nehézségek miatt - fokozatosan megromlott, mely vitákhoz vezetett. 2017. évtől kezdődően egyre inkább jellemzővé vált, hogy a civakodások során a vádlott nem csupán verbálisan bántalmazta a nőt, de tettlegességre is sor került. A vádlott - többek között - a következő időpontokban bántalmazta a sértettet a veszekedéseik közben.

- 2018. július 17. körül a gutorföldei közös otthonukban a vádlott megütötte az arcát legalább egy ízben, melynek következtében a sértett bal szeme alatt 8 napon belül gyógyuló bevérzés keletkezett.

- 2018. augusztus 17. körül a gutorföldei otthonukban ismételten bántalmazta a sértettet, melynek eredményeként a jobb combján 8 napon belül gyógyuló zúzódás keletkezett.

- 2018. szeptember 4.-én Zalaegerszegen a vádlott ütlegelte a sértettet melynek következtében a sértett jobb szeme alatt duzzanat és bevérzés, valamint a jobb combjának belső felszínén duzzanat keletkezett. A sérülések 8 napon belül gyógyulóak voltak.

- 2020. május 2-án az otthonukban az éjszakai órákban több órán keresztül bántalmazta a vádlott a sértettet. A bántalmazás eredményeként bal szeme alatt véraláfutás, valamint a vádlottól kapott pofonoktól az orrcimpáján és az arcán bevérzés keletkezett. Sérülései 8 napon belül gyógyuló sérülések voltak.

birosag.jpg

Az esetet követően a nő segítséget kért a területi védőnőtől, majd a kiskorú gyermekeivel elmenekült a vádlottal közös otthonukból, mivel azonban gyermekeinek nem tudott megfelelő körülményeket biztosító lakhatásról gondoskodni, így 2020. május 6. napján a nő bevitte őket a gyermekotthonba, ahol krízisellátásba kerültek. 2020. május 8. napján a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatal Gyámügyi Osztálya a kiskorúakat ideiglenes hatállyal a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Gyermekotthonában helyezte el.

2020. május 9-én a nő visszaköltözött Gutorföldére, majd néhány nap múltán a férfi is visszatért a közös otthonukba, mivel a vádlott ígéretet tett a pozitív változásra, így a nő megbocsátott neki.
A nő 2020. május 11-én távoltartás iránti kérelmet terjesztett elő a Zalaegerszegi Járásbíróságon a 2020. május 2. napján történt bántalmazása okán, 2020. május 12. napján azonban az eljárás megszüntetését kérte, így a Zalaegerszegi Járásbíróság a megelőző távoltartás elrendelése iránti eljárást megszüntette.
A viszonyuk továbbra is konfliktusokkal terhelt maradt, így hol a sértett, hol a vádlott költözött el a közös házból, a kapcsolatot azonban végleg mégsem szakították meg egymással.

- 2020. július 22-én a gutorföldei otthonukban vita támadt a férfi és a nő között, a vita hevében a férfi derékszíjjal rácsapott a nő bal alkarjára, majd a nyakát szorongatta, illetve a haját húzta. A bántalmazás eredményeként a nő a bal váll, felkar és alkar zúzódását, a bal lábszár és a bal alkar bevérzését szenvedte el, sérülései 8 napon belül gyógyulóak voltak.

- 2020. július 23-án a délelőtti órákban a nő a férfi társaságában vonattal érkezett Gutorföldéről Zalaegerszegre ügyintézés céljából. A férfi már az utazás során sértegette, szidalmazta a nőt, ez folytatódott Zalaegerszegre érve is. A Kossuth utcán a férfi szájon ütötte a nőt, ami ennek következtében felrepedt. A sértett ezt követően bement egy munkát kínáló céghez szerződéskötés végett, a vádlott ide is követte őt. A szerződéskötést követően a Munkácsy utcán haladtak a piac irányába, a férfi lökdöste a nőt, valamint többször megrántotta a haját, miközben folyamatosan szidalmazta. A Deák térre érve ököllel több ízben megütötte a nő arcát, majd a veszekedést tovább folytatva a Kazinczy téren kivette a nő mobiltelefonját a táskájából és azzal állon ütötte. A nő a bántalmazás következtében a koponya 8 napon belül gyógyuló zúzódását szenvedte el.
A nő további bántalmazásának az vetett véget, hogy bement az Eötvös u. 6. szám alatti orvosi rendelőbe, ahonnan telefonon értesítette a rendőrhatóságot, a kiérkező rendőrök pedig intézkedés alá vonták a férfit.

- A férfi 2020. augusztus 17.-én a gutorföldei otthonukban féltékenységből fakadó indulatai levezetéseként függönykarnissal és nadrágszíjjal testszerte ütötte a nőt. A bántalmazás eredményeként a sértett a bal lábszárán és combján 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett el.

Ezen konkrét bántalmazásokon túlmenően is, meg nem állapítható időben több ízben követett el testi sértést a férfi a nő sérelmére. 2017. évtől rendszeresen került sor arra, hogy a férfi a veszekedések során megütötte a nőt, melynek során az 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.
A férfi a fenti cselekményével olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsított, amely alkalmas volt arra, hogy az utcán tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.