Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.03

Elvették a szerelmi légyottra érkező férfi pénzét Lentiben

A sértett az ausztriai lakóhelyéről érkezett az 1987-ben született kerkabarabási nő – a II. rendű vádlott - meghívására 2022. február 9. napján 14 óra körül a II. rendű vádlott Kerkabarabás, Kossuth L. u.-i lakóhelyére, hogy II. rendű vádlott "szolgáltatását" vegye igénybe. A sértett megérkezéskor a házban tartózkodott a II. rendű vádlott élettársa, az I. rendű vádlott is, - egy 1984-ben született oltárci férfi-, akit II. rendű vádlott a testvéreként mutatott be a sértettnek.

II. rendű vádlott szállást foglalt egy lenti panzióban, majd a sértett, a vádlottak és II. rendű vádlott lánya a sértett gépkocsijával Lentibe utaztak, ahol az előre megbeszéltek szerint a sértett a szupermarketben bevásárolt II. rendű vádlott részére. A vásárlás során történő fizetéskor a sértett nadrágja hátsó zsebéből egy 200 és 100 Euró-s címletekből álló bankjegyköteget vett elő, amelyet mindkét vádlott látott.

lenti.jpg

A vásárolt árucikkeket ezután visszavitték a vádlottak lakóhelyére, melyet követően a sértett, a vádlottak és II. rendű vádlott lánya gépkocsival visszaindultak Lentibe, hogy II. rendű vádlott lányát lakásotthoni lakóhelyére visszavigyék, illetve, hogy szállásukat elfoglalják. A vádlottak – a bevásárlás során látva, hogy a román anyanyelvű, magyarul nem beszélő sértett sok készpénzt tart magánál – a gépkocsiban magyar nyelven előre megbeszélték, hogy a sértett pénzét jogtalanul eltulajdonítják oly módon, hogy a II. rendű vádlott a sértett figyelmét eltereli, miközben az I. rendű vádlott a sértett nadrágzsebéből az abban tartott készpénzt elveszi.
 
A vádlottak és a sértett – miután II. rendű vádlott lányát Lentibe a lakásotthonba visszavitték és kávéztak – 2022. február 9-én az esti órákban elfoglalták a panzióban foglalt szállásukat, majd a panzió étkező helyiségében vacsoráztak és italoztak. Több órányi közös italozást követően 2022. február 10. napján éjfél után az I. rendű vádlott közölte a sértettel és II. rendű vádlottal, hogy aludni tér, majd felment a szállásukul szolgáló szobába, ahol lefeküdt a szobában lévő matracra, ezután pedig a bűncselekmény elkövetése érdekében Messenger alkalmazás használatával többször üzent II. rendű vádlottnak, hogy hamar menjenek fel a szobába a sértettel.

Rövid idő múlva II. rendű vádlott kérésére a sértett és II. rendű vádlott is bementek a szállásukul szolgáló szobába, ahol a matracon fekvő I. rendű vádlott alvást színlelt. Ekkor a sértett és II. rendű vádlott megegyeztek, hogy együtt lezuhanyoznak, ezért II. rendű vádlott és a sértett is levetkőzött. A sértett a ruháit – nadrágzsebében kb. 3.000 Euró készpénzével – be akarta vinni magával a fürdőszobába, azonban II. rendű vádlott a bűncselekmény elkövetésének elősegítése érdekében megkérte a sértettet, hogy a ruháit hagyja ott a szobában, mire a sértett a nadrágját a benne lévő bankjegyköteggel együtt letette egy székre. Ezután II. rendű vádlott a sértettel bement a fürdőszobába abból a célból, hogy a korábban I. rendű vádlottal megbeszéltek szerint közös zuhanyozás ürügyén a sértett figyelmét elterelje.
 
A II. rendű vádlott a bűncselekmény sikeres elkövetésének érdekében a sértett figyelmét a fürdőszobában kb. 15 percig lekötötte, miközben az addig alvást színlelő I. rendű vádlott a matracról felkelt, majd a sértett őrizetlenül hagyott nadrágjának zsebéből kivett és jogtalanul eltulajdonított 2.705 Euró készpénzt, melyet saját ruházatába rejtett és visszafeküdt a matracra.

Miután a sértett kijött a fürdőszobából, azonnal ellenőrizte a nadrágzsebét és észlelte pénze eltűnését, melyet követően kérdőre vonta a vádlottakat. A vádlottak a lopás elkövetését nem ismerték el, a sértettel együtt kimentek az étkezőbe, ahol a sértettel vitatkoztak. A szóváltás során, mivel a bűncselekmény elkövetését a vádlottak folyamatosan tagadták, a sértett a rendőrség értesítését helyezte kilátásba, mire I. rendű és II. rendű vádlottak az I. rendű vádlott ruházatába rejtett eltulajdonított 2.705 Euró készpénzzel együtt sietve távoztak a helyszínről.

A vádlottak gyalogosan a Lentiben lévő Sárberki tóhoz mentek, ahol – későbbi birtokbavétel szándékával - a tó bejáratától 100 méterre lévő beton villanyoszlop első szintjére egy zacskóba csomagolva elhelyezték, elrejtették az eltulajdonított 2.705 Euró készpénzt, miközben sértett értesítette a rendőrséget. A bejelentést és a büntetőeljárás megindulását követően II. rendű vádlott a nyomozó hatóságnak önként feltárta az eltulajdonított készpénz hollétét, amelyet a nyomozó hatóság bűnjelként lefoglalt, majd sértett részére kiadott.  

A sértett készpénzének jogtalan eltulajdonításával I. rendű és II. rendű vádlottak 2.705 Euró (956.272 Ft) kárt okoztak a sértettnek, amely lefoglalással és a sértettnek történt kiadással teljes mértékben megtérült.

Az ügyben a Lenti Járási Ügyészség nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.