Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.01

Elsikkaszotta az egymilliós előleget a zalai szaki

Egy 1977-ben született zalaboldogfai férfi és a sértett még 2020. májusában szóban megállapodtak abban, hogy a vádlott elvégzi a sértett novai családi házának felújítási munkáit – így az épület külső pucolását, új kerítés építését, új járda és rézsűkő lerakását – összesen 2.660.000,- Ft ellenében.

A szaki a munkavégzéshez előlegként 1.000.000,- Ft-ot vett át a sértettől, majd az ebből megvásárolt építőipari anyagokat a helyszínre szállította, és 2020. május második felében megkezdte a vállalt munkát, amelyet általában hétvégente és eleinte többedmagával végzett. 2020. június 6-án a sértett házában a vádlott és a sértett a közöttük korábban létrejött vállalkozói jogviszonyról szóló szóbeli megállapodásukat azzal megegyező tartalommal írásba is foglalták, melyben a munka várható befejezéseként a megkezdéstől számított egy hónapot kötöttek ki.

szigeteles.jpg

(Szigetelés egy családi háznál. A fotó illusztráció)

A szerződéskötés alkalmával a "kőműves" a későbbi munkafolyamatokhoz – azért, hogy a szükséges építőanyag már mielőbb a helyszínen legyen – kizárólag anyagvásárlás céljára további 1.000.000,- Ft-ot kért, és vett át a sértettől, amelyből azonban anyagot egyáltalán nem vásárolt.

2020. július közepéig a vádlott az előlegből korábban általa megvásárolt anyagok felhasználásával hétvégente egy napon folytatta az elvállalt munkát, ezt követően azonban részben családi okokra, részben más munkahelyi elfoglaltságra hivatkozással a háznál többet nem jelent meg.

Miután a sértett megelégelte a vádlott részéről a hitegetést, az addig is lassan haladó munkát és a félbehagyott házfelújítás okozta kellemetlenségeket, 2020. augusztus végén közölte a szakival, hogy másik kőművest keres a munka befejezésére, és a vádlottat az általa átvett összegekkel való elszámolásra szólította fel, melynek azonban az eleget tenni még részben sem tudott, a 2020. június 6-án a sértett által kifejezetten anyagvásárlás céljára rábízott 1.000.000,- Ft-ot ugyanis ezt megelőzően jogtalanul eltulajdonította, és saját céljaira elköltötte.

A sikkasztással a sértettnek okozott kár 1.000.000,- Ft volt, amely az eljárás során nem térült meg. Az ügyben a Lenti Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.