Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.12.02

Előre fizettek annak a szélhámos nőnek, aki ellen Lentiben emeltek vádat

Egy 1997-ben született putnoki nő 2021 júniusában nehéz anyagi helyzete miatt elhatározta, hogy egy internetes közösségi oldal adásvételi oldalán különböző álneveket használva hirdetéseket ad fel, melyekben valótlanul különböző árucikkeket hirdetett meg eladásra, melyekkel azonban valójában nem rendelkezett, célja az általa valótlanul meghirdetett árucikkek ellenértékének az ellentételezés nélküli megszerzése volt. A vádlott mind teljesítőképessége, mind teljesítésre vonatkozó készsége vonatkozásában tévedésbe ejtette az általa jogtalan haszonszerzés végett közzétett hirdetésekre az ország különböző részeiből jelentkező sértetteket. A vádlott a terhére rótt bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el az alábbiak szerint:

lenti.jpg

A vádlott 2021 júniusában valótlanul eladásra hirdetett egy fűnyíró traktort, annak ellenére, hogy a termékkel nem rendelkezett. A hirdetésre egy miskolci lakos sértett jelentkezett, aki a vádlottal történt egyeztetést követően, 2021. június 11. napján a bankszámlájáról 10.000.- Ft előleget utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott ezt követően azonban a terméket nem adta át a sértettnek, azzal nem is rendelkezett, és a sértett által átutalt előleget sem fizette vissza, számára elérhetetlenné vált, így a csalással 10.000.- Ft kárt okozott a sértettnek, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott 2021 júniusában – Lakatos Krisztina álnevet használva valótlanul egy babahintát hirdetett meg eladásra 13.000.- Ft-ért, annak ellenére, hogy a termékkel nem rendelkezett. A hirdetésre egy taktaszadai lakos sértett jelentkezett, aki – a vádlottal történt megbeszélés alapján, a vádlott tévedésbe ejtő magatartása hatására 2021. június 20. napján 13.000.- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek 13.000.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott – Rézműves Evelin néven - 2021 júniusában egy valótlanul egy elektromos rokkantkocsit hirdetett meg eladásra 25.000.- Ft ellenében, azonban a meghirdetett termékkel nem rendelkezett. A hirdetésre  egy örkényi lakos sértett jelentkezett, aki – a vádlottal történt megbeszélés alapján, a vádlott tévedésbe ejtő magatartása hatására - 2021. június 29. napján 20.000.- Ft előleget utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek 20.000.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott – Rézműves Evelin álnéven – 2021 júliusában napján valótlanul egy Elektra 70000 típusú elektromos rokkantkocsit hirdetett meg eladásra 52.000.- Ft-ért, annak ellenére, hogy a termékkel nem rendelkezett. A hirdetésre egy nagykőrösi lakos sértett jelentkezett, aki a vádlottal történt megbeszélés alapján, a vádlott megtévesztése hatására 2021. július 12. napján 52.000.- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek 52.000.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott – Juhász Nóra néven – 2021 augusztusában egy elektromos rokkantkocsi 50.000.- Ft-ért történő eladására vonatkozó valótlan hirdetést tett közzé, annak ellenére, hogy a termékkel nem rendelkezett. A hirdetésre egy marcali lakos sértett jelentkezett, aki – a vádlottal történt megbeszélés alapján, a vádlott tévedésbe ejtő magatartása hatására - 2021. augusztus 2. napján 48.000.- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek 48.000.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott – Horváth Laura Noémi álnevet használva – 2021 augusztusában elektromos rokkantkocsit hirdetett meg valótlanul eladásra, azonban azzal nem rendelkezett. A hirdetésre egy veszprémi lakos sértett jelentkezett, aki – a vádlottal történt megbeszélés alapján, a vádlott megtévesztő magatartása hatására - 2021. augusztus 21. napján 52.500.- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek -52.500.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott - Horváth Laura Noémi néven – 2021. augusztusában közzétett egy Rehab típusú elektromos rokkantkocsi eladására vonatkozó valótlan hirdetést, mely termékkel azonban nem rendelkezett. A hirdetésre egy albertirsai lakos jelentkezett, aki a gyanúsítottal történt megbeszélés során megegyezett a vásárlás részleteiről. A megtévesztett sértett a kérésnek eleget téve 2021. augusztus 26. napján 32.500.- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek 32.500.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott – Szakonyi Stella álnéven – 2021 augusztusában elektromos rokkantkocsi eladására vonatkozó valótlan hirdetést tett közzé, a termékkel azonban nem rendelkezett. A hirdetésre egy türjei lakos sértett is jelentkezett, aki a vádlottal történt írásbeli egyeztetés alapján, a vádlott megtévesztése hatására a sértett az 50.000.- Ft-os vételárból 2021. augusztus 30. napján 25.000.- Ft- előleget utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek 25.000.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott – Szakonyi Stella néven – 2021 augusztusában elektromos moped eladására vonatkozó valótlan hirdetést tett közzé, annak ellenére, hogy a termékkel nem rendelkezett. A valótlan hirdetésre egy csesztregi lakos sértett jelentkezett, aki a vádlottal történt megbeszélés alapján, a vádlott megtévesztő magatartása hatására 2021. szeptember 1. napján 50.000.- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek 50.000.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott – Szepesi Viktória néven – 2021 szeptemberében elektromos rokkantkocsi eladására vonatkozó valótlan hirdetést adott fel, annak ellenére, hogy a termékkel nem rendelkezett. A hirdetésre 2021. szeptember 8. napján egy kevermesi lakos sértett jelentkezett, aki a vádlottal történt megbeszélést követően 50.300.- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, azonban az 50.300.- Ft vételárat 2021. szeptember 29. napján, a sértett feljelentését követően „téves utalás” címén visszautalta, így a bűncselekménnyel okozott 50.300.- Ft kár megtérült.

A vádlott – Kovács Edina néven - valótlanul Fisher Price játékokat kínált eladásra, azonban a termékkel nem rendelkezett. A valótlan hirdetésre 2021. szeptember 14. napján egy polgári lakos sértett jelentkezett, aki a vádlottal történt megbeszélés alapján, a vádlott megtévesztő magatartása hatására 2021. szeptember 15. napján 15.400.- Ft-ot (13.000.- Ft vételár és 2.400.- Ft postaköltség) utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott azonban sem az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, sem a vételárat nem utalta vissza, a sértett számára elérhetetlenné vált, így a sértettnek 15.400.- Ft kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

A vádlott – Radics Szilvia álnéven - 2021. szeptemberében valótlanul elektromos rokkantkocsit kínált eladásra, mely termékkel azonban nem rendelkezett. A valótlan hirdetésre egy hajdúszoboszlói lakos sértett jelentkezett, aki a vádlott megtévesztő magatartása hatására, a vele történt megbeszélés alapján 2021. szeptember 16. napján 63.500.- Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára. A vádlott az általa meghirdetett árucikket nem küldte el a sértettnek, azonban az 63.500.- Ft vételárat 2021. október 6. napján, a sértett feljelentését követően „téves utalás” címén visszautalta, így a bűncselekménnyel okozott 63.500.- Ft kár megtérült.

Az ügyekben a Lenti Járási Ügyészség 3 rendbeli csalás bűntette és 9 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.