Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.31

Egyre több az eltiltás hatálya alatti járművezetés Zalában

A Büntető Törvénykönyv 2021. május 14. napjától rendeli büntetni azt a korábban szabálysértésként értékelt magatartást, ha valaki közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezet járművet. Az elkövető vétség miatt 1 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat, ha pedig a közúti járművezetéstől eltiltásra büntetőeljárásban került sor, akkor bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Zala megyében a közelmúltban fenti bűncselekmény miatt három elkövetővel szemben történt vádemelés.

birosag.jpg

Az egyik ügy 30 éves, többszörösen büntetett előéletű, nemesszalóki vádlottját 2022 februárjában engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt 4 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől a szabálysértési hatóság. A férfi annak ellenére, hogy közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állt, 2022. április 27. napján 7 óra 40 perckor Zalaapátiban a Jókai utcában vezette Opel Corsa típusú személygépkocsiját, amikor a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá vonták.

A férfi a rendőri előállítását követően annak ellenére, hogy közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állt, 2022. április 27. napján 11 óra 45 perckor Sármellék belterületén ismét autóba ült és vezette a személygépkocsiját, amikor a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá vonták.

A férfi cselekményeivel megszegte a KRESZ szabályait is, mert járművezetőként úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel nem rendelkezett és a jármű vezetésétől eltiltották.

A férfi ellen a Keszthelyi Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt emelt vádat a Keszthelyi Járásbíróságon.

A másik ügy 27 éves, büntetett előéletű vádlottját 2022 májusában tiltotta el a szabálysértési hatóság a közúti járművezetéstől, ám ennek ellenére 2022. május 26. napján 13 óra 52 perckor személygépkocsival közlekedett Pakod belterületén, a Csány László utcában, ahol az intézkedő rendőrök közúti ellenőrzés alá vonták.

A férfi ellen a Keszthelyi Járási Ügyészség járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt emelt vádat a Keszthelyi Járásbíróságon.

A harmadik ügy vádlottja fenti bűncselekmény mellett jármű önkényes elvételének bűntettét is elkövette, amikor 2021. december 30-án a zalaegerszegi Három Kívánság étteremben rendezett zenés bálon - miután nézeteltérése alakult ki egy helyi fiatalemberrel - a sértett használatában álló és az épület közelében leállított Volkswagen típusú személygépkocsit a sértett tudta és hozzájárulása nélkül használta. A vádlott a személygépkocsi indítókulcsát az asztalról észrevétlenül magához vette és a járművel a Széchenyi tér előtti parkolóhelyig közlekedett, majd ott leparkolt vele. A vádlott annak ellenére vezette a sértett gépkocsiját, hogy 2021. január 8. napja óta közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állt.

A sértett időközben észlelte, hogy a személygépkocsija eltűnt, ezért azt a városban keresni kezdte. Amikor a személygépkocsit a Széchenyi téren megtalálta, a vádlott még a közelben tartózkodott, ezért a sértett felszólítására a jármű indítókulcsát visszaadta a sértettnek.

A férfi ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette és járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon.

Mindhárom vádiratban az ügyész arra vonatkozóan tett indítványt a bíróságnak, hogy a vádlottak felelősségre vonására tárgyaláson, személyes jelenlétük mellett kerüljön sor, figyelemmel arra, hogy a büntetési célok – jelesül, hogy a büntetésnek kellő visszatartó hatása legyen újabb bűnelkövetéstől mind az elkövetőre és általánosságban mindenki másra nézve is – tárgyalás tartása nélkül nem elérhetőek - tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség címzetes fellebviteli ügyésze, helyettes szóvivője.