Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.23

Egymilliót adott készpénzben unokázós csalóknak egy 77 éves asszony Zalaegerszegen

Egy 2000-ben született jászfényszarúi, és egy 1979-ben született zalalövői férfi - I. rendű és II. rendű vádlottak- az eljárás során ismeretlenül maradt társaikkal vagyon elleni bűncselekmények elkövetésében állapodtak meg.

A megállapodás szerint a vádlottak ismeretlen társai vezetékes telefonon időskorú személyeket hívtak fel, melyek alkalmával magukat a hívott személy rokonának, illetve közeli ismerőseinek kiadva azt állították, hogy azok közlekedési balesetet okoztak, melynek rendezéséhez azonnal nagyobb összegű készpénzre van szükségük.

Ezután a tévedésbe ejtett sértettel közölték, hogy a pénzösszegért egy ismerősüket fogják odaküldeni, hogy azt a sértettől a baleset helyszínére vigye a hozzátartozójának. Amennyiben a hívott felet sikerült tévedésbe ejteniük, ezt telefonon keresztül közölték I. rendű és II. rendű vádlottakkal, akik a pénz átvétele érdekében a tévedésbe ejtett személyek lakcímeire mentek.

unokazos-csalas.jpg

(A fotó illusztráció. police.hu)

A megállapodást követően I. rendű és II. rendű vádlottak 2020. május 10-én 20 és 21 óra között, a II. rendű vádlott használatában lévő világoskék színű Citroen Xsara típusú gépkocsival Zalaegerszegre érkeztek. Eközben az eljárás során ismeretlenül maradt társuk 2020. május 10-én 20 óra 24 perc és 20 óra 40 perc között három alkalommal felhívta telefonon a 77 éves, Zalaegerszegen élő sértett nőt, akinek valótlanul azt állította, hogy a sértett leányát és vejét baleset érte Zalaegerszegen a Balatoni úton, a lányát a helyszínről mentő vitte el, míg a vejének kisebb sérülései keletkeztek.

A hívó fél a sértettnek azt állította, hogy a veje a károsult gépkocsiját összetörte, a rendőrség pedig 3 000 000 Ft-ban állapította meg az okozott kárt, amit a helyszínen kell kifizetnie. A sértett közölte, hogy neki csak 1 000 000 Ft áll rendelkezésre készpénzben, amire a férfi azt válaszolta, hogy rendben, a többit a veje rendezi majd és hogy nemsokára érkezik a pénzért.

Fentieket követően I. rendű vádlottat ismeretlen társa felhívta és közölte, hogy sértettet sikerült tévedésbe ejteni, majd közölte a sértett lakcímét és a megtévesztés részleteit. II. rendű vádlott által használt hívószámra több hívás is érkezett egy nagy-britanniai hívószámról, illetve egy másik hívószámról is, mely hívások során a vádlottak instrukciókat kaptak a sértettel való személyes találkozáshoz.

I. rendű és II. rendű vádlottak ezután a tévedésbe ejtett sértett lakcímének közelében leparkoltak oly módon, hogy a sértett a járművet ne láthassa, majd onnan 21 óra körüli időben I. rendű vádlott gyalogosan elment a sértett lakóházához és becsengetett hozzá. A sértett a csengetésre kiment a kapuhoz, ahol I. rendű vádlott közölte, hogy siet, mert a sértett vejét – akit név szerint is megnevezett - csak óvadék fejében engedik el, illetve arra is rákérdezett, hogy van-e aranya.

A sértett nemleges válaszát követően visszament a házba, ahonnan 1 000 000 Ft-ot hozott ki egy borítékba összekészítve, majd átadta I. rendű vádlott részére. A pénzt átvétele után I. rendű vádlott visszatért a gépkocsiban egy utcával odébb várakozó II. rendű vádlotthoz, akinek átadta a pénzzel teli borítékot. II. rendű vádlott a bűncselekményben való közreműködésért 50 000 Ft-ot adott át I. rendű vádlottnak, majd együtt indultak el Zalaegerszegről jászfényszarui otthonukba.

I. rendű és II. rendű vádlottak csalárd magatartásukkal – kihasználva a sértett idős korából fakadó hiszékenységét és tájékozatlanságát - 1 000 000 Ft kárt okoztak a sértettnek, mely az eljárás során nem térült meg.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a vádlottak – a II.r. mint visszaeső - ellen a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.