Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.08

Egy kamionnyi kávéfőzőt loptak Letenye mellett az M70-es pihenőnél

Egy 1992-ben született román férfi – az I.rendű vádlott -  valamint külföldi állampolgárságú ismeretlen társaik elhatározták, hogy eltulajdonítják egy 1963-ban született ukrán férfi, - a II. rendű vádlott-  által vezetett, Olaszországból Ukrajnába közlekedő kamion kávéfőzőgép-rakományát.

A II. rendű vádlott gépkocsivezetőként munkáltatója, egy ukrán honosságú cég utasításainak eleget téve 2020. június 26-án a reggeli órákban Bolognából Kijevbe indult azt követően, hogy az általa vezetett ukrán felségjelzésű kamionhoz kapcsolt pótkocsiba Olaszországban több helyszínen összesen 408 db Saeco típusú, különböző fajtájú kávéfőzőgép bepakolásra került. A II. rendű vádlott a munkáltatója által rábízott rakománnyal a járműszerelvényt Olaszországból Szlovénián át Ukrajna irányába vezette, amikor 2020. június 26-án éjfél előtt leparkolt Magyarországon az M70-es autópálya 20/610. kilométerszelvényében lévő Kerka-pihenőhelyen.

birosag.jpg

Az I. rendű vádlott és ismeretlen társai kb. 2020. június 27-én 3 óra 10 perckor egy francia honosságú Volkswagen típusú személygépkocsival, egy lengyel honosságú Iveco típusú kistehergépkocsival, valamint egy román honosságú Citroen típusú kistehergépkocsival a Kerka-pihenőbe mentek, és a kamion mellé leparkoltak.

Ezt követően I. rendű, II. rendű vádlottak és ismeretlen társaik a pótkocsi ponyváját felvágták, valamint az azt záró plombát lefeszítették, és a platóról jogtalanul eltulajdonították a sértett tulajdonát képező 168 db Saeco Lirika típusú automata kávéfőzőgépet oly módon, hogy azokat közösen a furgonokba átpakolták, majd I. rendű vádlott és ismeretlen társai Romániába szállították.
 
A lopással okozott kár összesen 13.485.260,- Ft volt, amely az eljárás során a sértett részére egyéb módon - a szállítmányozó cég általi kármegtérítés útján - teljes mértékben megtérült.

A Lenti Járási Ügyészség az I.r. vádlott ellen jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntette, míg a II.r. vádlott ellen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.