Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.21

Csalássorozat a börtönbevonulás előtt

Nem jogerős ítélet született annak a férfinak az ügyében, aki 28 embertől csalt ki pénzt internetes vásárlások alkalmával.
Az ország különböző pontjain élő sértettek 2018 nyarán egy internetes oldalon hirdetéseket adtak fel, hogy különféle alkatrészeket és árucikkeket vásárolnának, illetve a vádlott által feladott hirdetésekre jelentkeztek vevőként. Mindkét esetben a vádlott állította, hogy rendelkezik az általa kínált árukkal.

birosag.jpg

A férfi a sértettektől minden esetben előre kérte a vételár és a postaköltség átutalását, azonban a termékeket nem küldte meg a részükre. Először hitegette őket, majd később a postát, illetve a csomagküldő szolgálatot hibáztatta, amiért az áru nem érkezett meg. A vádlott közel három hónap leforgása alatt összesen 338.930 Ft-os kárt okozott a sértetteknek, átlagosan 12.000 Ft értékben.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2021. január 19. napján hozott ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki 28 rendbeli csalás vétségében. Ezért őt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerő vallomását, kisebb súllyal az időmúlását, a megbánó magatartását, továbbá, hogy a cselekmények elkövetése külön-külön csekély értékű. Súlyosító körülményként, hogy büntetett előéletű, különös visszaeső, a csalásokat azelőtt követte el, mielőtt egy másik bűncselekmény miatt börtönbe kellett volna vonulnia, továbbá az internetes csalások az utóbbi időben nagymértékben elszaporodtak.

Az ítélet nem jogerős, a védő és a vádlott enyhítésért fellebbezett - tájékoztatta honlapunkat csütörtökön dr. Vándor Virág a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.