Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.26

Börtönből csalt, 2 év fegyházra ítélték

Nem jogerős ítélet született annak a férfinak az ügyében, aki büntetése letöltése alatt egy távközlési cég munkatársának adta ki magát, s így telefonon pénzt csalt ki egy nőtől.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tartózkodó vádlott 2018. március 9-én mobiltelefonon hívta fel a véletlenszerűen kiválasztott sértettet. Magát egy távközlési cég munkatársának adta ki és közölte, hogy nyereményjátékon készpénzt és mobiltelefont nyert.

 

borton-telefon.jpg

 

A nyeremény átvételének a feltétele, hogy a sértett 60.000 Ft-ot adjon fel a vádlott által megadott címre. Másnap szintén felhívta a sértettet, hogy a pénz feladásával kapcsolatban probléma merült fel és további 40.000 Ft-ot fizessen. A nő a kérésnek mindkét alkalommal eleget tett. A pénzt a vádlott ismerősei vették át és használták fel. 

A Lenti Járásbíróság a november 24-én (kedden) hozott ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett csalás vétségében. Ezért őt 2 év fegyházbüntetésre ítélte és 2 éve eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, a vádlott antiszociális személyiségzavarát, valamint, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfi többszörösen büntetett előítéletű, többszörösen visszaeső, a bűncselekményt büntetés végrehajtása alatt követte el, valamint idős, szerény jövedelemmel rendelkező személyt károsított meg. Kiemelte továbbá, hogy ezen bűncselekmények az utóbbi időben nagymértékben elszaporodtak Zala megyében.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására, valamint a vádlott és védő fellebbezést jelentett be - tájékoztatta honlapunkat dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.