Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.10.24

Bíróság előtt a kegyetlen zalai rabszolgatartók

A vád szerint a vádlottak – egy házaspár, három lányuk, a fiúk és a vejük – gyenge akaratú személyeket barátság és szerelmi kapcsolat ígéretével magukhoz csábítottak. Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel arra kényszerítették őket, hogy a család megélhetését biztosítsák, miközben szabadságukat korlátozták. Keresetüket elvették, hiteleket vetettek fel velük, miközben állati sorban tartották és dolgoztatták őket.

zala-megye-rabszolgatartas.jpg

(Ebben a bódéban laktak a szerencsétlen, kizsákmányolt emberek Pakodon. Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

- A legidősebb lány 2015-ben megismerkedett egy már különélő házaspárral, akiknek lakhatási lehetőséget, jó elhelyezést, míg a férfinak a középső testvér szerelmet ígért. A párt beköltöztették a család ingatlanába, ahol eleinte jól bántak velük. Később a férfit sanyargatták, keresetét elvették, hitelt vetettek fel vele, éheztették, mozgásában korlátozták. Naponta általában csak egy tányér maradékot kapott, testsúlyából mintegy 30 kg-ot fogyott. Végül többszöri szökési kísérlet után 2016-ban rendőri segítséggel tudott megszabadulni a fogvatartóitól. A férfi volt feleségét szintén hasonló körülmények között tartották. Jövedelmét elvették, csak maradékot kapott, többször leülni sem engedték, helyette támaszkodás nélkül guggolnia kellett a fal mellett. Egy ismerőse segítségével neki is sikerült elmenekülni.

- A család 2014-2015. évtől, pontosan meg nem határozható időponttól egy férfit egy udvari fűtetlen szerszámos deszkabódéban tartott. Jövedelmét elvették, bántalmazták, éheztették, továbbá nem adtak neki az évszaknak, időjárásnak megfelelő öltözetet. A lesoványodott férfi 2016 februárjában bekerült a kórházba és a röntgenvizsgálat során meghalt. Halálát a kétoldali tüdőgyulladás és a súlyos immungyengeség okozta.

emberkereskedelem-zala-megye.jpg

- 2015 júniusától a család legidősebb lány tagja több alkalommal is megfenyegette a sértettet, miszerint, ha nem ad neki pénzt, akkor megvereti. Arra is rávette, hogy a szülei otthonából aranyékszereket lopjon. Miután a sértett nem akart többet fizetni, a vádlott két férfi segítségével autóba tuszkolta a munkahelyéről éppen kilépő nőt, majd hazavitte a családhoz, akik életveszélyesen megfenyegették. Ennek ellenére a nő - kisebb nagyobb megszakításokkal - 2016 szeptemberétől a családnál lakott, ahol éheztették, szabadságától megfosztották, kínozták, pszichésen és fizikailag bántalmazták. Elvették a jövedelmét és hitelfelvételre kényszerítették. 2019
januárjában életveszélyes állapotban kórházba került. Amennyiben 1-2 órán belül nem kapott volna orvosi ellátást, a lehűlés, a 30 fokos testhőmérséklet, a lesoványodás következtében meghalt volna.

- 2019 nyarán a család megismerkedett a velük azonos faluban élő sértettel, aki felajánlotta nekik, hogy egy feleslegessé vált szekrényét elvihetik. A szekrény elszállítását követően többször kértek és kaptak élelmiszert a beszédében, mozgásában korlátozott nőtől, később viszont már engedély nélkül vettek el dolgokat és fenyegetéssel pénzt zsaroltak ki az idős asszonytól. Egyik alkalommal rávették, hogy kölcsönt vegyen fel, azonban időközben kiderült, hogy a sértett nem hitelképes.

Idősebb O.A. és társai emberkereskedelem bűntette minősítésű ügyét október 27-28-án tárgyalják Zalaegerszegen - olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék 43. heti nyilvános tárgyalási jegyzékében. Az elsőfokú, nyilvános tárgyalás során tanúkat hallgat meg a dr. Gergye Tamás vezette bíróság.