Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.21

Bedrogozva vezetett, árokba hajtott, majd megtámadta a segítségére sietőket egy tótszerdahelyi férfi

- Egy 1976- ban született nagykanizsai férfi – az I. rendű-, és egy 1992-ben született tótszerdahelyi férfi – a II. rendű- vádlott 2019. november 23-án 13 órakor bementek egy nagykanizsai szupermarketbe. Az üzlet műszaki osztályán, a 13. sorban az I. rendű vádlott levett egy dobozba csomagolt Sencor SSS 110 Black típusú, 11.999,- forint értékű hangszórót, majd a II. rendű vádlott ezt észlelve takarva társa elé állt, míg I. rendű vádlott leguggolva a dobozon lévő áruvédelmi eszközt eltávolította. A műszaki cikket a kabátjába rejtve jelezte II. rendű vádlottnak, hogy mehetnek. Cselekményüket az áruház biztonsági szolgálata már az eladótérben észlelte, s az önkiszolgáló kasszasornál távozni kívánó vádlottakat feltartóztatták.
 
- Egy férfi 2020. május 22-én Bánokszentgyörgyön megvásárolt egy gépkocsit, melyet az adásvétel napján birtokba véve, másnap, 2020. május 23-án reggel kipróbálásra átadott egy ismerős nagykanizsai lakosnak. A II. rendű vádlott késő délután érkezett az ismerős Nagykanizsa, Király utcai otthonához, amikor az ismerős a kölcsönkapott jármű kipróbálását követően hazatért. Az ismerős a birtokában lévő járművet még meg akarta tankolni, ám telefonja a lakásban maradt. Ezért a Nagykanizsa, Király utcában a gépkocsit leállította, ám a nyitott állapotú járműben a kulcsot bennhagyta, s a lakásba bement a telefonért.

 

birosag.jpg

 

Ekkor a jármű közelében a II. rendű vádlott társaságában az utcán cigarettázva várakozó nő, az ismerős élettársa maradt. Az addig is zavartan viselkedő II. rendű vádlott 17 óra 40 perc körül egyszer csak közölte a nővel, hogy ne merjen utána menni, majd a gépkocsihoz lépett, abba beszállva elindította és Kiskanizsa felé elhajtott. Az ismerős az utcára kiszaladt, majd egy másik gépkocsival a jármű és a II. rendű vádlott keresésére indult.

A II. rendű vádlott az engedély nélkül elvett járművel Kiskanizsán keresztül Szepetnek irányába hajtott, ahol a Jókai utca 23. előtti útszakaszon a jobb oldali füves útpadkára letért, s a jármű jobb elejével, az utcanévtáblát is kidöntve, az egyik ingatlan nyugati oldali beton hídfőjének ütközött. A helyszínt elhagyva onnan továbbhajtott, majd a járművel 18 óra körül még mintegy 930 métert megtéve, a 6834 számú út Szepetnek és Semjénháza közötti 6+835 km szelvényében az úttesten ismét megcsúszott, s a jobb oldali füves útpadkán lehajtva a vízelvezető árok belső falának ütközött, majd a jármű bal oldalára fordulva a vízelvezető árokban állt meg.

A II. rendű vádlott vérmintájából 5F-MDMB-PICA-t, 5F-MDMB-PICA-karbonsavat és MDMB-4en-PINACA-karbonsavra pozitivitást, míg vizeletmintájából 5F-MDMB-PICA-karbonsavat és MDMB-4en-PINACA-karbonsavra pozitivitást mutattak ki. A kimutatott értékek „herbál” vagy „biofű” fogyasztását igazolják. Az 5F-MDMB-PICA és MDMB-4en-PINACA pszichoaktív anyagnak minősül. A II. rendű vádlott 2020. május 23. napján, a vérmintájából kimutatott pszichoaktív anyagok hatására, bódult állapotban vezette a megjelölt gépkocsit.

- Egy házaspár 2020. május 23. napján 18 óra után a 6834 számú úton közlekedett személygépkocsival Tótszentmártonból Semjénháza felé, amikor észlelték, hogy a II. rendű vádlott az őt ért balesetet követően, zavart állapotban az összetört jármű közelében az úttesten tartózkodott. Az út szélére húzódva megálltak, a járműből mindketten kiszálltak, és kérdezték II. rendű vádlottól, hogy mi történt, őt érte-e a baleset, megsérült-e.

Erre nem válaszolt, amiből arra következtettek, hogy a láthatóan fizikai sérülést el nem szenvedő II. rendű vádlott a baleset során beüthette a fejét. Ezt követően II. rendű vádlott hevesen tiltakozott, amikor jelezték neki, hogy mentőt hívnak, majd a férfi mondta neki, hogy húzódjanak az úttest szélére a további baleset elkerülése végett. E közben II. rendű vádlott az út széle felé folyamatosan jobbra-balra lépegetett úgy, hogy egyre közelebb került a férfi által vezetett Toyota Prius vezetőoldali ajtajához, majd hirtelen odalépve azt mintegy 20 cm-nyire kinyitotta.

A nő észrevette, hogy a II. rendű vádlott pontosan nem tisztázott szándékkal gépkocsi felé közelít, ezért odalépve, a bal oldali ajtót visszazárta. Erre a II. rendű vádlott, annak érdekében, hogy a nő őt a továbbiakban ne akadályozza, hirtelen két kézzel megragadta a nyakát, és próbálta elrángatni a jármű ajtaja elől, míg a sikítani kezdő nő próbálta őt ellökni magától. A II. rendű vádlottat feleségétől a dulakodásra felfigyelő a férfi próbálta elhúzni, aki ennek hatására elengedte a nő nyakát, de tovább kapaszkodott annak szabadidőfelsőjébe. Az idő közben helyszínre érkező további személyek segítségével sikerült II. rendű vádlottat az út szélére lehúzni, majd a magát kiszabadítani próbáló személyt lefogni. Ezt követően telefonon értesítették a rendőrséget. A nő a dulakodás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség az I.r. vádlott ellen szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének kísérlete, míg a II.r. vádlott ellen kényszerítés és jármű önkényes elvételének bűntette, valamint  szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének kísérlete, és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.