Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.18

Az igazgató ellen emeltek vádat a 10 éves zalaegerszegi kisfiú halála miatt

Az intézmény fenntartójának mulasztása miatt torkollott tragédiába a futballdélután...

A zalaegerszegi Alsóerdei Szabadidős és Ifjúsági Központot egy helyi művelődési intézet működtette. A terhelt -mint a művelődési intézet igazgatója-beosztásából eredő feladata volt az alsóerdei szabadidős centrum működtetése, mely egy nem zárt, nem őrzött, és csak részben bekerített lakosság által használt terület.

 

kisfiura-dolt-focikapu-zalaegerszeg.jpg

 

kisfiura-dolt-futballkapu-zalaegerszeg.jpg

 

A központ területén a terhelt jóváhagyása alapján az acélcsőből hegesztett sportkapukat bárki használhatta, azokat a talajhoz
fémkampókkal lehetett rögzíteni. A terhelt tisztában volt azzal, hogy a kapukat a pályát használók elmozdíthatják, és további rögzítés nélkül hagyják a helyszínen, ennek ellenére nem intézkedett a sportkapuk elzárásáról, vagy azok állandó, megbonthatatlan talajhoz rögzítéséről.

2014. júliusában a központ sportpályáján futballozott egy család kiskorú gyermekükkel a kapuban. Ennek során a sportkapu kibillent egyensúlyából és rádőlt a gyermekre, aki az elszenvedett súlyos sérülések következtében elhunyt.

A terhelt megszegte a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló GKM rendeletben, valamint a játéktérieszközök, kézilabdakapuk, funkcionális és biztonsági követelmények, vizsgálati módszerekről szóló szabványban foglaltakat, melyek szerint a sportkapukat rögzíteni kell. Amennyiben a fenti biztonsági követelményeknek érvényt szerzett volna, úgy a
baleset nem következik be.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a terhelt ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon - tudatta a Letenye Médiával kedden Dr. Pirger Csaba a Zala Megyei Főügyészség szóvivője. (Fotók: ZMRFK)