Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.12.30

Az éheztetés csaknem a kutya pusztulásához vezetett Bánokszentgyörgyön

Egy 1988-ban született bánokszentgyörgyi nő 2020 nyarától a Bánokszentgyörgy, Kossuth úti ingatlanánál tartósan láncra kötve tartott egy közepes testű, Tyson hívónevű keverék kan kutyát. Az állat megfelelő ellátásáról, alapvető szükségleteinek kielégítéséről nem gondoskodott, elégséges mennyiségű és minőségű élelemmel nem látta el, továbbá a parazitamentesítését, valamint ízületgyulladásának a kezeltetését sem végezte el.

birosag.jpg

A tartós, több hónapos elégtelen ellátáshiány következtében az eb súlyos fokban lesoványodott, dehidratálttá vált, testtömegének több mint 40 %-át elveszítette. A rendellenes végtagfejlődés, az ízületigyulladás kezeletlenségének eredményeként súlyos fokú, gyógyíthatatlan arthrosis alakult ki nála, így élete végéig fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése vált szükségessé életminőségének a javítása érdekében.

Az élelem és víz tartós hiánya, az állatorvosi megelőző kezelések és gyógykezelések elmaradása a szokásosnál erőteljesebb kínokkal és fájdalommal járt, az állatnak különös szenvedést okozott.

Miután a kórosan lesoványodott eb 2022. február 23-án az esti órákban kritikus állapotba került, így a vádlott élettársa értesítette a Civil Állatvédők Zalai Egyesületének munkatársait, akik az ebet másnap állatorvoshoz szállították. Az állat pusztulása csak azért nem következett be, mivel az állatvédők kiemelték a környezetéből.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat - közölte honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.