Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.04

Átvágta a gázvezetéket, 345 fogyasztó maradt gáz nélkül Zalában

Egy 1974-ben született  újudvari férfi 2021. május 10. napján 9 óra körüli időben Ligetfalva külterületén, a 017/5 hrsz alatti, fakitermelés alatt álló ingatlannak a 021 hrsz. alatti műúthoz közeli részén vízelvezetési céllal egy kiközelítő erdészeti munkagéppel árkot ásott.

A vádlott célja az árok megásásával az volt, hogy a fakitermelési munkaterületen felgyűlt esővizet elvezesse. Azonban az árokásás közben a vádlott figyelmetlenségből nem észlelte a földben lefektetett, gázvezeték helyére figyelmeztető, a vezetéktől 40 cm magasságkülönbséggel elhelyezett sárga színű műanyag szalagot; sem pedig a közelben kihelyezett, szintén gázvezeték nyomvonalára figyelmeztető műanyag jelző zászlót.

gaz.jpg

Emiatt a vádlott a munkagéppel elszakította a gázelosztó sértettnek a föld felszíne alatt 110 cm-rel található, 110 mm-es nagy-középnyomású gázvezetékét. Ennek következtében 2021. május 10. napján 10 órától a gázszolgáltatás kiesett Almásháza, Tilaj, Tilajújhegy, Ligetfalva és Zalacsány települések összesen 345 fogyasztójánál.

A gázszolgáltatás kiesésével érintett fogyasztók között nemcsak lakossági fogyasztási helyek, hanem közintézmények is voltak: gázszünet lépett fel e településeken az önkormányzat, orvosi rendelő, illetve óvoda fogyasztási helyeken is. A sértett az üzemzavar elhárítását haladéktalanul megkezdte, ennek eredményeként a gázszolgáltatást a kiesett területen 15 óra 10 perckor, tehát 310 perc múlva visszaállította.

A vádlott gondatlan magatartásával a sértett, mint gázszolgáltató közmű működését Almásháza, Tilaj, Tilajújhegy, Ligetfalva és Zalacsány települések területén jelentős mértékben megzavarta, a cselekményével okozott kár 459.840 Ft-ban állapítható meg.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.