Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.16

Áramlopást segítő villanyszerelőt ítéltek el Zalában

A Zalaegerszegi Járásbíróság március 11-én jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki 10 esetben tekert vissza villanyórákat.
A villanyszerelőként dolgozó vádlott 2009-től kezdve villanyórákat tekert vissza, hogy a „megbízóknak” a tényleges fogyasztás helyett kevesebb fogyasztás után kelljen áramdíjat fizetniük. Ennek érdekében az esedékes éves mérőóra-leolvasások előtt magánkézben lévő kiállító terek, vendéglátó egységek, panzió, cukrászda, cukrászüzem, pékség villanyóráit tekerte vissza, amelyért ellenszolgáltatást kapott.

A vádlott, hogy a kéréseknek eleget tudjon tenni, a villamos fogyasztásmérő hitelesítésére szolgáló pecséteket is leutánozta, hogy a mérő visszaállítását, így a lopást az áramszolgáltató ne vegye észre. Ezzel közel 5.600.000 Ft-ra tett szert. Emellett közel 600.000 Ft kárt okozott az áramszolgáltatónak azáltal, hogy 10 éven keresztül otthonának mérőóráját is visszatekerte, ám ezt a vádlott tagadta. 

 

villanyora.jpg

(A fotó illusztráció)

 

Miután a Zalaegerszegi Járásbíróság 2022. március 11. napján megtartott előkészítő ülése nem vezetett eredményre, az ügyet egyből tárgyalásra utalta. A vádlottat bűnösnek mondta ki 10 rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében és 10 rendbeli folytatólagosan elkövetett bélyeghamisítás bűntettében.

(Az új Büntető Törvénykönyv szerint, aki forgalomba hozatal vagy felhasználás céljából bélyeget utánoz vagy meghamisít vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ha a hamisítást kisebb vagy azt el nem érő értékű bélyegre követik el. Jelen alkalmazásban a bélyeg a mérésügyi hatóság által mérőeszköz hitelesítésének és vizsgálatának bizonyítására használt bélyegző és pecsét.)

A bíróság az elkövetett bűncselekmények miatt a férfit 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Emellett 3 évre eltiltotta a villanyszerelői munkakörben munkavállalóként történő foglalkoztatástól, illetve egyéni vállalkozóként sem tevékenykedhet ezen a területen.  A bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat a saját villanyórájának visszatekerése ügyében.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a férfi - a saját villanyórájának visszatekerése kivételével - beismerte bűnösségét, négy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia és a cselekményeket bűnsegédként követte el. Súlyosítóként a folytatólagos elkövetést és azt, hogy a hitelesítésre szolgáló pecséteket is meghamisította. Elrendelt továbbá a vádlottal szemben 5.600.000 Ft vagyonelkobzást és kötelezte 1.753.739 Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítéletet a vádlott és védője, valamint az ügyész tudomásul vették, így az jogerős - tudatta honlapunkkal szerdán Dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.