Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.07.02

Állatkínzás Becsehelyen

Egy férfi és egy nő tavaly november elején költözött be a  becsehelyi  családi házas ingatlanba. Az ingatlanban ezt megelőzően a nő  volt élettársa,  valamint lányuk és vejük,  lakott, akik egy kisebb testű, keverék szuka és egy nagyobb testű, keverék kan kutyát tartottak.

A volt élettárs 2015. évtől külföldön vállalt tartósan munkát, a lányuk és vejük  2017 októberében új ingatlanba költöztek, ahova a kutyákat nem vitték magukkal. Az állatok ezt követően a férfi és a nő  felügyelete alá kerültek, tényleges ellátásukról azonban a nő  12 és 9 éves gyermekei gondoskodtak.

 

allatkinzas-illusztracio.jpg

(A fotó illusztráció)

 

Beköltözésüket követően a fehér-fekete foltos, keverék kan kutya több alkalommal kiszökött az ingatlan udvaráról, ezért a férfi  2017. november közepén – pontosabban meg nem állapítható időpontban – a kutya nyakára egy másfél cm vastag, kettő méter hosszúságú, forgó nélküli, több szálas, nyújthatatlan raffia kötelet erősített és az állatot az udvaron lévő melléképület, 170 cm magasságban lévő ablakrácsához kötötte. A fenti rögzítési mód csak minimális mozgásteret engedett a kutyának.


Az állat ezt követően több mint egy hónapon keresztül volt megkötve, melynek következtében a kötél a nyakát kikezdte, azon egy, a nyak alsó részét érintő, 20 cm hosszúságú és 5 cm szélességű, a légcsőig tartó szövetek pusztulásával járó seb keletkezett.
A fenti időszakban külföldi munkavégzés miatt csak hétvégente hazajáró  férfi és nő  a kutya kikötését követően az állattal nem törődtek, a több méter távolságról is észlelhető nyaki sebét nem kezeltették.
A kutya tartási helyén ólba meghúzódni nem tudott, így fokozottan ki volt téve a lehűlésnek, az állat alatti talajon sérülésveszélyes tárgyak, törött üvegű ablakkeretek és szemét volt elhelyezve. Állategészségügyi könyvvel és chippel az eb nem rendelkezett.


A kutyával való fenti bánásmód, illetve a helytelen kikötés folyamatos és jelentős fájdalommal járt együtt az állat számára, a nyakán lévő sebzés az idő előrehaladtával egyre valószínűbben járhatott volna súlyos, életveszélyes következménnyel, fertőzés, valamint a légcső károsítása révén. A fenti tartási mód alkalmas volt arra, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.


Ennek elmaradása csak annak köszönhető, hogy a kutyát névtelen állampolgári jelzést követően az állatvédők segítségével 2017. december 20. napján elszállították a fenti ingatlanról és orvosi ellátás biztosítása mellett a zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhelyen helyezték el.
A Nagykanizsai  Járási Ügyészség állatkínzás bűntette  miatt emelt vádat a  Nagykanizsai  Járásbíróságon.