Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.08.25

A rendőrautóban őrjöngött Söjtörön

Egy 1998-ban született zalaegerszegi férfi 2022. január 1-jén hajnalban egy nő élettársával közös italozást követően – egy söjtöri lakásban összeszólalkozott, hevesen vitatkozni kezdtek, egymást kölcsönösen szidalmazták. A nő az egyre indulatosabb vádlott magatartása miatt telefonjával és egy köntösben kifutott az utcára, hogy a rendőrséget kiértesítse.

A vádlott a nő után futott, akinek közben sikerült telefonon rendőrségi bejelentést tennie, majd a vádlott a nőt a ruházatánál és kezénél fogva rángatta azért, hogy a lakásba visszahúzza őt. Ennek során a vádlott a nőről a köntösét lerántotta, továbbá mindketten – a rángatás és védekezés következtében – az utca melletti vízelvezető árokba estek.

rendorseg-fenyhid.jpg

A segélyhívásra a rendőrök 1 óra 40 perckor érkeztek ki, amikor a vádlott és élettársa éppen az árokban volt, ahol a vádlott tovább folytatta cselekményét, mindeközben ordítozott is. A vádlott cselekményével a kiérkezett rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem hagyott fel, ezért az (erősen) ittas állapotban lévő vádlottal szemben testi kényszer és bilincs alkalmazására került sor, majd a szolgálati gépjárműhöz kísérték, hogy előállítsák.

A vádlott a rendőri intézkedésnek folyamatosan és aktívan ellenszegült, majd amikor az intézkedő rendőrök a szolgálati gépjármű hátsó ülésére kívánták beültetni, akkor a vádlott jobb térdével beletérdelt a gépjármű jobb hátsó sárvédőjébe, amelynek következtében a karosszéria kerékjárati ívén a földtől 75 cm magasságban horpadás keletkezett.

Miután sikerült a vádlottat a gépjárműbe beültetni, az ellenszegülő és agresszív magatartását tovább folytatta, őrjöngött, az előtte elhelyezkedő jobb első ülést több alkalommal megrúgta, továbbá balra eldőlve a jobb oldali hátsó ajtó belső részébe is belerúgott. A gépjármű belső részében rongálási kár nem keletkezett, de az több helyen vérrel, nyállal és sárral erősen szennyezett lett.
 
Ezt követően az intézkedő rendőrök a gépjárműben próbálták a vádlottat lenyugtatni és magatartását kontrollálni, azonban ez nem sikerült, ezért a gépjárműből kiszállították, a helyszín füves részére hason földre fektették, ahol a vádlott továbbra is őrjöngött, kiabált és ellenszegült addig, amíg az időközben kiértesített és kiérkezett mentőautóval – egy mobilhordágyra szíjjal rögzítve – elvitték a helyszínről.

A szolgálati autóban 140.532,- Ft kár keletkezett, amely nem térült meg.
A vádlott olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsított, amely alkalmas volt arra, hogy az elkövetés helyén és idején, szilveszter éjjel a megvilágított közterületen, valamint a környező ingatlanokban tartózkodókban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.  

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség rongálás és garázdaság vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főűgyészség ügyész-szóvivője.