Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.16

A katalizátorok rémei Zalában

Egy 1986-ban született salomvári és egy 2001-ben született őriszentpéteri férfi a vádlottak munkajövedelemmel nem rendelkeznek, ezért elhatározták, hogy bűncselekmények elkövetése révén biztosítják megélhetésük anyagi forrásait. Az I. rendű vádlott ötletére elsősorban különböző gépjármű telephelyeket, műhelyeket kerestek fel abból a célból, hogy az ott tárolt autók katalizátorát eltulajdonítsák és azokat a bennük lévő nemesfém tartalomra tekintettel értékesítsék.

A bűncselekmény elkövetése, a különböző telephelyek megközelítése céljából I. rendű vádlott személygépkocsit bérelt, melyet az elkövetések során maga vezetett, valamint a katalizátorok eltulajdonításához szükséges eszközökkel felszerelkezett. A vádlottak a bűncselekményeket sötétedést követően, jellemzően a késő éjszakai órákban követték el, a kiszemelt járműveket szükség esetén megemelték és a katalizátort akkumulátoros kézifűrésszel a kipufogó rendszerről lefűrészelték, majd azokat I. rendű vádlott ismeretlen helyen, feltehetően Szlovéniában értékesítette és az értékesítésből származó pénzen - a költségek levonását követően - egyenlő arányban megosztoztak. A vádlottak a bűncselekmény elkövetése során tevékenységüket egyeztették, II. rendű vádlott a gépkocsik emelésében, illetve a katalizátorok elvitelében segédkezett, míg a katalizátorokat I. rendű vádlott vágta le a járművekről.

 

katalizator-lopas.jpg

 

1.)  2020. október 10-én 22 óra körüli időben I. rendű és II. rendű vádlottak egy bérelt Ford Focus típusú gépkocsival közlekedve egy szombathelyi telephelyhez mentek, a körbekerített telephelyre a kerítésen átmászva behatoltak, egy rendszám nélküli Honda Accord típusú gépkocsit megemelve annak katalizátorát lefűrészelték majd a telephelyről távoztak. A gépkocsin a cselekmény elkövetésével összesen 171.196 Ft kárt okoztak, melyből az eltulajdonított katalizátor és lambdaszondák értéke: 154.940 Ft.


2.)  2020. október 13-án 03 óra 22 perckor I. rendű és II. rendű vádlottak a Ford Focus típusú gépkocsival közlekedve egy zalaegerszegi kft telephelyéhez mentek, a körbekerített telephelyre a kerítés alatt bemászva behatoltak, ott több gépkocsit megvizsgáltak, majd egy rendszám nélküli Honda Jazz típusú gépkocsit megemelve annak katalizátorát lefűrészelték és a telephelyről távoztak. A gépkocsin a cselekmény elkövetésével összesen 371.411 Ft kárt okoztak, melyből az eltulajdonított katalizátor és lambdaszondák értéke: 262.890 Ft.


3.)  2020. október 14-ét megelőzően, pontosabban meg nem állapítható időpontban, sötétedést követően I. rendű és II. rendű vádlottak ismeretlen járművel közlekedve a egy szombathelyi telephelyhez mentek, a kerítésen átmászva oda behatoltak, és rendszám nélküli Volkswagen Bora típusú gépkocsit megemelve annak katalizátorát lefűrészelték majd a telephelyről távoztak. A gépkocsin a cselekmény elkövetésével összesen 120.777 Ft kárt okoztak, melyből az eltulajdonított katalizátor értéke: 106.680 Ft.


4.)  2020. november 3-át megelőzően, pontosabban meg nem állapítható időpontban, sötétedést követően I. rendű és II. rendű vádlottak a Ford Focus típusú gépkocsival közlekedve a Zalaegerszeg, Malom u. 2. szám alatti nyitott parkolóban elhelyezett, rendszám nélküli Opel Astra G Coupe gépkocsit megemelték, majd annak katalizátorát lefűrészelték és a helyszínről távoztak. A gépkocsin a cselekmény elkövetésével összesen 105.537 Ft kárt okoztak, melyből az eltulajdonított katalizátor értéke: 91.440 Ft.


5.)  2020. szeptember vége-október eleje körüli, pontosabban meg nem állapítható időpontban, sötétedést követően I. rendű és II. rendű vádlottak ismeretlen gépkocsival közlekedve egy Zalabaksa, Rákóczi u.-i műhelyhez mentek, a műhely mögött nyitott területen álló és a sértett tulajdonát képező Toyota Land Cruiser katalizátorát lefűrészelték és a helyszínről távoztak. A gépkocsit annak hasmagassága miatt nem kellett megemelniük. A gépkocsin a cselekmény elkövetésével összesen 141.097 Ft kárt okoztak, melyből az eltulajdonított katalizátor értéke: 127.000 Ft.


6.)  2020. október végén november elején, pontosabban meg nem állapítható időpontban, sötétedést követően I. rendű és II. rendű vádlottak a Ford Focus típusú gépkocsival közlekedve egy Zalaegerszeg, Hock János utcai   telephelyhez mentek, a telephelyre hátulról a kerítés drótfonatának szétvágásával bejutottak és a zárt telephelyen, illetve a Hock János utca felé eső nyitott részen ugyanazon alkalommal több személygépkocsit megemeltek és azokról a katalizátort az akkumulátoros fűrészt felhasználva levágták, majd eltulajdonították.

a) Eltulajdonították  egy  Škoda Octavia típusú személygépkocsi katalizátorát. A cselekmény elkövetésével a gépkocsiban 146.177 Ft, a kerítésben 11.500 Ft kárt okoztak, melyből az eltulajdonított katalizátor értéke: 132.080 Ft.
b) Eltulajdonították egy rendszám nélküli Škoda Fabia típusú személygépkocsi katalizátorát a lambda szondával együtt, a rongálással 145.034 Ft, a katalizátor és lambda szonda eltulajdonításával 130.937 Ft kárt okoztak.
c) Eltulajdonították egy Opel Astra típusú személygépkocsi katalizátorát a lambda szondával együtt. A rongálással 128.400 Ft, a katalizátor és lambda szonda eltulajdonításával 114.343 Ft kárt okoztak.
d) Eltulajdonították egy rendszám nélküli Škoda Fabia típusú személygépkocsi katalizátorát a lambda szondával együtt, a rongálással 110.807 Ft, a katalizátor és lambda szonda eltulajdonításával 96.710 Ft kárt okoztak.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség 9 rendbeli kisebb értékre bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.