Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.12.19

254 embert csapott be egy nő a Facebookon

Egy 1987-ben született veszprémvarsányi nő még 2019. novemberében elhatározta, hogy megnehezült anyagi helyzetének javítása végett úgy tesz szert rendszeresen jogtalan haszonra, hogy egy közösségi portál hirdetési csoportjaiban olyan népszerű gyermekjátékok, könyvek, ruházati cikkek, használati eszközök eladására irányuló hirdetéseket ad fel, amelyek valójában nem álltak rendelkezésére.

A nő már eleve azzal a szándékkal kínálta megvételre a termékeket, hogy azokat később nem küldi el a vevők részére, célja az eladási árként feltüntetett, illetve a vevőkkel kialkudott összeg megszerzése volt. A meghirdetett termékeket rendszerint újszerű állapotúnak tüntette fel, s olyan kedvező áron kínálta a kereskedelmi forgalomban, valamint a használtpiacon lévő árakhoz képest, hogy az internetes portálokon kereső személyek a vádlott hirdetésére jelentkeztek a vonzó vásárlási feltételek miatt. Előfordult, hogy több személlyel is megegyezett a vásárlásról egy-egy hirdetés kapcsán.

csalas-no.png

A nő továbbá rendszeresen jelentkezett a konkrét játékokat, ruhaneműket, használati tárgyakat kereső személyek bejegyzéseire azt állítva valótlanul, hogy rendelkezésére áll a keresett termék. Az egyes sértettekkel részletekbe menően állapodott meg a költségek elutalását és a csomagküldést illetően, valójában azonban célja a tévedésbe ejtett személyek által kifizetett összegek saját célra történő megszerzése volt.

Fentieken túl a nő saját gyermekét több esetben olyan valótlan egészségi állapotban tüntette fel, melyre hivatkozva több személytől kért gyógykezelés költségeire hivatkozva adományt.

A nő a számlájára érkező, csalárd magatartással megszerzett összegeket saját és családja napi megélhetésére, kiadásaira fordította. A vádlott több esetben a sértettek rendőrségi feljelentés megtételére irányuló szándéka miatt, valamint hogy a vevők internetes vásárlásokat negatívan értékelő jelzéseit elkerülje, néhány napon, illetve héten belül az általa okozott kárt az újabb és újabb sértettek által utalt pénzösszegekből térítette meg.

Az alábbiakban néhány példa a vádlott által elkövetett cselekményekből a teljesség igénye nélkül:

- A nő 2019. november hónapjában, a Vogh Emese álnéven vezetett profilról, a közösségi portál levelező rendszerén keresztül vette fel a kapcsolatot az általa korábban nem ismert veszprémi férfivel, akivel ismerkedni kezdett. A vádlott annak érdekében, hogy magáról kedvező képet alkosson a sértettben, egy csinos, magas, hosszú, barna hajú hölgy fotóját küldte el sajátjaként a részére. A vádlott a sértettel három héten keresztül, napi szinten, írásban, majd később telefonon is folytatott beszélgetések során bizalmi viszonyt alakított ki, már a személyes találkozás lehetősége is szóba került kettejük között. Ezen kialakult kapcsolatot kihasználva a vádlott valótlanul azt állította a sértettnek, hogy egy leukémiás kislány gyógykezelése költségeinek finanszírozásához gyűjt adományt, s a sértettet is egyre jobban igyekezett meggyőzni arról, hogy ő maga is járuljon hozzá a gyógyulásához anyagi segítséget nyújtva. A sértett abban a hiszemben, hogy az általa küldött pénzzel valóban egy beteg gyermek gyógyulásához járul hozzá, 70 000 Ft-ot utalt át a vádlott bankszámlájára.

- A vádlott 2019. december 10. napján Siófokon található, kiadó apartmanházat hirdetett a Facebook közösségi portálon.
- A vádlott a Mancs őrjárat, a Bogyó és Babóca, a Jégvarázs, és Sam, a tűzoltó című mesefilmek plüssfiguráit kínálta eladásra.
- A vádlott gyermekruházati termékeket, gyermekvédő rácsot és más árucikkeket is kínált eladásra. Az okozott kár  esetenként néhány 100 Ft.-tól  több 10.000 Ft-ig terjedt.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási ügyészség 254 rendbeli csalás bűntette és vétsége miatt emelt vádat a napokban - közölte honlapunkkal hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.