Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.02

143 embert csapott be otthoni munkavégzés ígéretével

Egy 1994-ben született zemplénagárdi nő 2019. év végén elhatározta, hogy megnehezült anyagi helyzetének javítása miatt egy internetes portálon valótlan tartalmú, otthon végezhető munkalehetőségre irányuló hirdetések feladásával rendszeresen jogtalan haszonra tesz szert.

A hirdetésben szereplő munkalehetőségek valójában nem léteztek, a vádlottnak sem munkáltatóként, sem közvetítőként nem állt sem módjában, sem szándékában az otthoni munkalehetőség biztosítása.

vigyazat-csalok.jpg

A vádlott már eleve azzal a szándékkal hirdette a kedvező pénzkereseti lehetőséget biztosító munkavégzést a hirdetésre jelentkezők részére – akik többsége megromlott egészségi állapota, vagy alkalmazotti munkaviszony hiányában keresett otthon végezhető munkalehetőséget -, hogy a hirdetésben egyszeri szállítási költségként, kaucióként, csomagköltségként vagy regisztrációs díjként feltüntetett néhány ezer forintos összegeket saját célra megszerezze anélkül, hogy a későbbiekben a regisztrálókat érdemben foglalkoztatná. A vádlott a számlájára érkező összegeket saját és családja napi megélhetésére fordította.

A felkínált fiktív munkák:

- evőeszköz csomagolás
- műanyagkupakok csomagolása
- eszköz összeszerelés
- vetőmag válogatás és csomagolás
- bútorszövet anyagminták csomagolása
- katalógusok borítékolása
- borítékolás
- alsónemű címkék bevarrása
- pelenkák tépőzáras fülrészének felragasztása
- fertőtlenítőszer-minták csomagolása
- AVON termékek csomagolása
- kertészeti adminisztratív feladatok
- kérdőívek online kitöltése

A vádlott a sértettektől 5.300 Ft.-tól 12.000 Ft.-tig terjedő összegeket kért és kapott regisztrációs költség és más megjelölt jogcímeken, amelyeket mint az alkalmazás feltételeiként jelölt meg.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség 143 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.