Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.09

1,3 milliót keresett villanyórák visszatekerésével a zalai szaki

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2022. február 9. napján megtartott előkészítő ülésén jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki villanyórák visszatekerésével kb. 1.310.000 Ft-ot keresett.

A vádlott a 2010 májusa és 2018 novembere közötti időszakban egy családi háznál, egy sörözőnél és egy ajándékboltnál rendszeresen tekert vissza villanyórákat az éves mérőóra-leolvasások előtt. A villanyszerelőt a tulajdonos, illetve az üzemeltetők kérték meg, hogy a tényleges áramfogyasztás helyett kevesebbet kelljen nekik kifizetni.

villanyora.jpg

A vádlott, hogy a kéréseknek eleget tudjon tenni, a villamos fogyasztásmérő hitelesítésére szolgáló pecséteket is leutánozta, hogy a mérő visszaállítását, így a lopást az áramszolgáltató ne vegye észre. A férfi a tevékenységéért ingatlanonként, a jogtalanul eltulajdonított villamosenergia értékének a 30%-át kapta meg, így mindösszesen kb.1.310.000 Ft-ban részesült. A tulajdonos és az üzemeltetők ellen szintén büntetőeljárás indult, mivel több mint 4 millió Ft kárt okoztak a szolgáltatónak.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő vádlottat bűnösnek mondta ki 3 rendbeli bűnsegédként elkövetett lopás bűntettében, 3 rendbeli folytatólagosan elkövetett bélyeghamisítás vétségében. Az új Büntető Törvénykönyv szerint, aki forgalomba hozatal vagy felhasználás céljából bélyeget utánoz vagy meghamisít vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ha a hamisítást kisebb vagy azt el nem érő értékű bélyegre követik el. Jelen alkalmazásban a bélyeg a mérésügyi hatóság által mérőeszköz hitelesítésének és vizsgálatának bizonyítására, használt bélyegző és pecsét.

A bíróság a vádlottat 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, tovább 1 évre eltiltotta a villanyszerelői munkakörben munkavállalóként történő foglalkoztatásától, illetve az egyéni vállalkozóként történő villanyszerelői foglalkozás gyakorlásától.

Az ítéletet a vádlott és védője, valamint az ügyész tudomásul vette, így az jogerős.- tudatta honlapunkkal dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Egyébként három keszthelyi múzeumnál is visszatekerték a villanyórákat. Azon kívül Balatonberényben, Balatonmáriafürdőn, Vonyarcvashegyen, Hévízen, Balatongyörökön és Gyenesdiáson is belenyúltak szakik az órákba. is Ezekről az esetekről korábban a Zala Megyei Főügyészség nyomán itt írtunk.