Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.10.10

Újabb migránshullámra készülnek a szlovének

Egy esetleges újabb migrációs hullám, valamint az illegális határátlépések megelőzése és kezelése érdekében Szlovénia hat új befogadóállomást létesít, kettőt az osztrák, négyet pedig a horvát határ közelében - közölte Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára hétfőn.
A politikus kijelentette: a migránsok legfeljebb 72 órát tartózkodhatnak ezekben a táborokban, miután vagy menekültközpontokba szállítják őket az ország belsejébe, vagy ha nem kérnek menekültstátuszt, amelyek elbírálását felgyorsítják, akkor visszatoloncolják őket abba az államba, ahonnét jöttek. Hozzátette, hogy a szlovén kormány kész szigorítani a menekültjogi törvényen, és már javaslatot tett a külföldiekről szóló törvény módosítására is.

 

szloven-rohamrendorok.jpg


"Ljubljanának nem érdeke, hogy potenciális migránsok hosszabb ideig bolyongjanak az ország belsejében" - mondta, hozzáfűzve, hogy az illegális bevándorlók lehetséges ott-tartózkodása ellenőrzött és biztonságos lesz.
A befogadóállomások létesítése ellen több járásban is tüntetéseket szerveznek szerdán. Ezzel kapcsolatban Sefic úgy nyilatkozott, hogy az említett központok ideiglenesek lesznek, és a rendőrség állandó felügyelete alatt állnak majd, ezért nem kell attól tartani, hogy "ellenőrizetlen helyzet áll elő, vagy a migránsok tovább tartózkodnak ott a menedékkérelmeik hosszú elbírálása miatt".
Hétfőn hivatalosan Szlovéniába látogatott Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, aki Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel folytatott a sajtó elől elzárt munkatárgyalásokat.
A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba. Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.
A szlovén kormány adatai szerint a menekültek és migránsok ellátására és szállítására eddig 46 millió eurót fordított az állam, az Európai Unió viszont erre a célra csak 9,4 millió eurót folyósított Szlovénia számára. MTI