Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.19

Nevetségesnek tartja a kormány által uralt médiák híreszteléseit az Európai Bizottság első alelnöke

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének nyilatkozata


Magyarországon különböző – sajnálatos módon részben kormánykörökhöz tartozó – csatornákon keresztül az a híresztelés kering, hogy az Európai Bizottság, állítólagosan mások által kitalált terveket végrehajtva, évente egymillió menekültet kíván Európába telepíteni.

 

Ez a feltételezés olyannyira nevetséges, hogy szinte zavarba ejtő akár csak reagálni is rá. Tekintettel azonban arra a módra, ahogyan Magyarországon terjesztik, az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint hogy tisztázza a helyzetet.


„Brüsszel” sem Soros György, sem mások állítólagos terveinek megvalósításában nem vesz részt. Az Európai Bizottság független szervezet, amely az európai érdekeket képviseli, és az európai polgárokat szolgálja.

 

allitsuk-megbrusszelt-kampany-mem.jpg

 


Az EU nem kért fel senkit arra, hogy évente egymillió menekültet telepítsen Európába, és az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége nem része egy olyan tervnek, amely a tagállamok azon jogának megkurtítását célozza, hogy maguk döntsenek arról, „kit engednek be”. Minden egyes menedékjog iránti kérelemről a tagállamok határoznak. Magyarországot arra kértük, hogy fogadjon be korlátozott számú, 1294 menekültet Olaszországból és Görögországból.

 


Az EU az elmúlt két évben jelentős erőfeszítéseket tett a határok védelmének erősítéséért, és azért, hogy a menedékre nem jogosult embereket visszaküldje oda, ahonnan jöttek. Fellépünk az irreguláris migráció, a mások nyomorúságán nyerészkedő embercsempészek ellen, és igyekszünk felszámolni a migrációs nyomás mögöttes okait.
Ezek a kérdések ma, itt Európában számunkra kulcskérdések. Ugyancsak kulcskérdést jelentenek tágabb értékeink: a pluralista, nyílt társadalom és a gondolatszabadság. Minden egyes tagállam a saját jószántából, demokratikus folyamat révén fogadta el ezeket az értékeket.

 


Úgy érezzük, kötelességünk helyre tenni a dolgokat. Úgy érezzük továbbá, kötelességünk, hogy a párbeszéd eszközével keressünk megoldást az Európa előtt álló kihívásokra. Meggyőződésünk, hogy e kihívásokkal akkor tudjuk leginkább felvenni a harcot, ha Európa egységes, és ha a tagállamok hajlandóak szolidaritást mutatni mindazokkal, akiknek erre szüksége van, és akik ezt megérdemlik.

 

Európában nincs hiány szolidaritásból – épp ellenkezőleg. Az európaiak tudják, hogy össze kell fogniuk. És megérdemlik, hogy a teljes igazságot mondjuk el nekik, a tények alapján. Ez az egyetlen módja annak, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is kifejezik a szolidaritást.

(Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)