Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.11.21

Kettős védvonal a magyar-szerb határon

Tíz kilométer hosszan elkészült a kettős védvonal a magyar-szerb határon - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában.
A tudósítás szerint a biztonsági határzárat kiegészítő második kerítés mintaszakasza - amelyet a büntetés-végrehajtás épített - Bácsszentgyörgy és Gara között épült meg. A megerősített műszaki határzár itt már egy gyorstelepítésű drótakadályból és két kerítésből áll. A kerítések között van egy árok, itt fut az úgynevezett manőver út is.

 

hatarzar-deli-hatar.jpg


Továbbépítése esetén a kettős védvonalat intelligens jelzőrendszerrel és kamerákkal szerelik majd fel. Az "okoskerítés" teljes kiépítése után a jelenleginél jóval kevesebb rendőrre és katonára lesz szükség a déli határon - hangzott el.
Az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel.
Ezekben 10-15 centiméterenként érzékelők vannak, amelyek jelzik, ha valaki hozzájuk ér. A biztonsági rendszert hő- és mozgásérzékelő kamerák egészítik ki. Jelenleg a berendezéseket kiszolgáló, a föld alatt futó optikai kábeleket telepítik - fejtették ki.
Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó a hirado.hu-nak azt mondta, hogy az "okoskerítés" kiváltja az "élőerő" egy részét, így olcsóbbá válik a határ őrzése.
Hosszabb távon mindenképpen megtérül a hatása - tette hozzá. A portál azt írta: a biztonsági határzár megerősítéséről augusztusban beszélt először a miniszterelnök. A mintaszakasz továbbépítéséről a kormány dönt majd. MTI