Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.10.24

Halottan érkezett migránsok ügyében nyomoznak

A szicíliai Palermo ügyészsége bejelentette, hogy vizsgálatot indított az Olaszországba hétfőn halottan érkezett 17 migráns ügyében: a hatóságok szerint az áldozatok, közöttük gyermekek is, a Líbiában szerzett lőtt sebekbe és ütlegelésekbe haltak bele.

 

bevandorlas.jpg

 

A tizenhét holttestet a Siem Pilot norvég teherhajó tette partra hétfőn a szicíliai Palermo kikötőjében. A halottak egy több mint ezer fős migránscsoport tagjai voltak, akiket kisebb csoportokban az utóbbi napokban mentettek meg a Földközi-tengeren Líbia és Itália partjai között.
Az olasz ügyészség közleménye szerint az áldozatok vagy már halottan lettek feltéve a líbiai partokról induló migránshajókra, vagy a hajókon haltak bele a líbiai partokon elszenvedett bántalmazásokba.
Az áldozatok között három kisgyerek is van. Az olasz orvosszakértői vizsgálat első jelentése szerint egy nyolc éves halott kislány felismerhetetlen a verés miatt. Szülei is belehaltak a gyerekükkel közösen elszenvedett ütlegelésekbe.
A halottakkal érkezett szemtanúk beszámolói szerint a hajók indulása előtt líbiai fegyveresek bántalmazták őket, botokkal verték őket és lövéseket is leadtak rájuk. Néhány áldozat lőtt sebekbe halt bele.Corrado Lorefice palermói érsek kijelentette, az agyonvert gyerekek bizonyítják, hogy a világ "elveszítette az eszét".