Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.05.01

A 14-18 év közötti migránsokat beengedhetik Magyarországra

Magyarország semmiféle politikai nyomásnak vagy támadásnak nem enged, jogi eljárásban azonban partner - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombat este az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György közlése szerint ez azt jelenti, hogy a jogi természetű - az uniótól érkező - felvetések megvitatására nyitott a magyar kormány. Ennek egyik eleme lehet az, hogy a 14 és 18 év közötti migránsokat, ha alávetik magukat az életkor-meghatározás korszerű módszereinek, akkor beengedhetik őket az országba.

 

menekult-gyerekek-1.jpg

(Budapestről érkezett regisztrált illegális bevándorlók a vámosszabadi befogadóállomás bejáratánál 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Bakondi György kérdésre elmondta, mostanában ritkán, de 2015-ben elég gyakran előfordult, hogy a migránsok fiatalabbnak mondták magukat a valós koruknál.    
"Azok a szervezetek, amelyek mozgatják a migránstömegeket, nagyon gyakran kitanítják őket, többek között abban is, hogy a fiatalkorúak kedvezőbb elbírálásra számíthatnak, mint a 18 éven felüliek" - tette hozzá.
Mint mondta, orvosi módszerekkel meg lehet állapítani egy ember valós korát.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szombaton Brüsszelben az Európai Néppárt ülése után beszélt arról, hogy Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e. MTI