Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.10

Bevakolt a kőműves egy lyukat a falon, pedig az műalkotás volt

Befalaztak egy lyukat egy olaszországi múzeumban, a lyuk azonban egy művészi installáció része volt.
Az incidens a kortárs alkotásoknak szentelt ravennai Művészeti Múzeumban (MAR) történt. A termek karbantartásával megbízott kőműves lyukat látott a falon, s nem tétovázott, azonnal betapasztotta.
A múzeum igazgatója vette észre, hogy az egyik kiállított alkotás "sérült meg". A lyuk ugyanis az Eron néven ismert olasz utcaművész alkotásának része volt - jelentette az olasz sajtó.
A művész - eredeti nevén Davide Salvadei - egy földre zuhant tükröt ábrázolt. A múzeumi terem falára a leesett tükör által hagyott, árnyékolt nyomot festette fel, és hogy művét valóságosabbá tegye, még egy lyukat is ütött az elképzelt tükör fölé. Innen esett ki az a szög, amelyen a tükör lógott a falon.
A hatás annyira valóságos volt, hogy a terembe belépők azonnal a padlóra néztek a (nem létező) üvegszilánkokat keresve. Egyedül a kőműves nem figyelt a részletekre, és eltüntette a falról a lyukat.
Előbb-utóbb úgyis lefestették volna a falat is. A mesterember nem tett mást, mint a művem hitelességét igazolta. Sikerült vele is elhitetnem, hogy a mesterségesen fúrt lyuk igazi - hangoztatta a művész.

lyuk-a-falon.jpg

A rimini születésű Eron nemzetközileg ismert alkotó, művei az olaszországi nagyvárosokon kívül megtalálhatók egyebek közt Kölnben, New Yorkban, Kairóban. Egy olasz szakfolyóirat az 1990-es évek végén a legjobb olasz utcaművésszé nyilvánította. MTI