Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.10

Újabb majomhimlős fertőzötteket találtak Magyarországon

Újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei - tájékoztatta az NNK pénteken az MTI-t.

Egy 35 éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak vannak majomhimlőre utaló tüneteik. A fertőzöttek enyhe tünetekkel, otthonukban tartózkodnak, elkülönítve - közölték az MTI érdeklődésére.
A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás folyamatban van - áll a közleményben.

majomhimlo.jpg

(A majomhimlő vírust először egy koppenhágai kutatóintézet állatházában észlelték 1958-ban, ahol mintegy 30 makákómajom (Macaca fascicularis) járványszerűen betegedett meg. Fotó: Wikipédia)

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.
Az első majomhimlős esetet a múlt héten regisztrálták Magyarországon.

Az országos tisztifőorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő úgynevezett zoonózis-fertőzés (állatról emberre terjedő), a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.