Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.17

Tiltakozás: ne küldjenek magyar katonát Maliba!

A Magyar Békekör tiltakozik amiatt, hogy francia kérésre a kormány megháromszorozza a Maliban állomásozó magyar katonák létszámát. Arra kérjük az Országgyűlést, hogy ne járuljon hozzá a létszámemeléshez! Honvédjeinknek semmi keresni valójuk Maliban, melyet Franciaország azért szállt meg 2013-ban, hogy biztosítsa magának ásványkincseit, köztük aranyát és gyémántját.

magyar-katonak-eufor.jpg

(A fotó illusztráció. Magyar katonák EUFOR misszióban. Fotó: Magyar Honvédség - Facebook)

A franciákkal szemben fegyveres ellenállás bontakozott ki, honvédjeinkre pedig az a feladat hárul, hogy annak a bábkormánynak a seregét képezzék ki, amely nemcsak a terroristák, hanem azok ellen is harcol, akik helyre akarják állítani Mali önrendelkezését gazdag természeti forrásai felett.

Miért akarunk megint korpa közé keveredni? Miért nem tanulunk az afganisztáni csődből? Katonai jelenlétünk Maliban jelképes ugyan, mégis módot nyújt arra, hogy összemossanak minket a francia megszállókkal. Mi szükség van erre? Nincs jobb dolgunk, mint katonákat küldeni Maliba?

Nevetséges külügyminiszterünk érvelése, miszerint azért akarják emelni a kontingens létszámát, hogy megakadályozzák az Európát délről fenyegető migrációt. Miféle logika vezérli a magyar kormányt, midőn azt képzeli, hogy a kivándorlást mások megszállásával lehet megakadályozni, nem pedig okainak kiküszöbölésével? Tiltakozunk az ellen, hogy kormányunk feláldozza nemzeti becsületünket a neokolonializmus oltárán!  

Semmiféle kötelezettség nem fakad NATO-tagságunkból, hogy honvédjeinkkel kiszolgáljuk a francia nagytőke érdekeit - közölte az MTI Országos Sajtószolgálatával pénteken a Magyar Békekör Egyesület.