Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.13

A jogállamiságot és demokráciát érintő, régóta fennálló problémák miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) arról határozott, hogy teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot - tájékoztatott a 46 tagot számláló Európa Tanács parlamenti testülete szerdán Strasbourgban.
Közleményében a közgyűlés aláhúzta, hogy a szerdán elfogadott országjelentés szerint a demokráciát és a jogállamiság magyarországi helyzetét érintő problémák "nagyrészt megoldatlanok maradnak".

Közölték: a határozattal Magyarország csatlakozik az Európa Tanács azon tíz tagállamához - Albániához, Örményországhoz, Azerbajdzsánhoz, Bosznia-Hercegovinához, Georgiához, Moldovához, Lengyelországhoz, Szerbiához, Törökországhoz és Ukrajnához -, melyek szintén "teljes körű ellenőrzés" alatt állnak.

Az ilyen típusú "ellenőrzés" magában foglalja a PACE illetékes jelentéstevőjének rendszeres látogatását az érintett országban, folyamatos párbeszédet a helyi hatóságokkal, valamint annak időszakos értékelését, hogy az adott tagállam betartja-e az Európa Tanács kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait - tájékoztattak.

europai-unios-2022.jpg

Határozatában a közgyűlés úgy foglalt állást, hogy Magyarországon a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények széles körű alkalmazása "súlyosan korlátozza a politikai pluralizmust" mint a demokratikus rendszerek alapját. A közelmúltban elfogadott magyar jogszabályi változások és a választási törvénnyel kapcsolatos problémák azt jelentik, hogy a jelenlegi választási keretek nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választások megtartásához - írták.
A közgyűlés aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarország 2020 óta különleges jogrendet alkalmaz, amely lehetővé teszi a veszélyhelyzet alkalmazását. Az ilyen rendeleteknek "szigorúan szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottnak kell lenniük" - fogalmaztak.

Közölték azt is, hogy a közgyűlés tudomásul vette a hatályos magyar törvények múlt hónapban bejelentett 17 módosítását, melyek a demokratikus intézmények működésének javítását, az átláthatóság erősítését és az összeférhetetlenségi szabályok szigorítását célozzák. Ezzel összefüggésben felkérték a magyar hatóságokat, hogy kérjék ki az Európa Tanács illetékes szakértőinek véleményét a változásokról. MTI A fotó forrása:(Pixabay)

A nemzetközi baloldal ismét valótlanságok alapján támadja Magyarországot - közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel.
A Németh Zsolt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának vezetője és Nacsa Lőrinc, a delegáció tagja által jegyzett közleményben azt írták: az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének baloldali többsége a magyar baloldali képviselők hathatós segítségével szerdán elfogadta a Magyarországról szóló jelentést. Ezt elfogult, tárgyi tévedésekkel teletűzdelt politikai vádiratként értékelték.

Beszédesnek nevezték, hogy a baloldal egyik fő célja a jelentéssel az, hogy Magyarország törölje el a gyermekvédelmi törvényt. A jelentés ellentétes az Európa Tanács céljaival, akadályozza a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet - fogalmaztak a nagyobbik kormánypárt közleményében.

Hozzátették: a baloldal azért támadja Magyarországot, mert a kormány sikeres, kereszténydemokrata politikát folytat, nem enged az illegális migráció kérdésében és a szankciók felülvizsgálatát követeli.