Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.20

Szülinapi tortából adtak egy 7 éves mogyoróallergiás kisfiúnak az iskolában, aki rohamot kapott és meghalt

"Egy 7 éves, mogyoróallergiás kisfiú életéért küzdöttünk a napokban, sajnos sikertelenül. Vélhetően az iskolában elfogyasztott, mogyorót is tartalmazó torta válthatott ki életveszélyes, úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakciót, mely akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet.

A tragédia kapcsán, melyet a média is közzétett, több, ételallergiás gyermeket nevelő szülő kérdezte tőlünk, mit lehet tenni hasonló esetben, segíthet-e a kalcium. A válasz egyértelműen nem, a KALCIUM NEM használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén.

mogyoroallergia-injekcio.png

Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló „toll” ( Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni.
Látjuk, hogy a kommentekben felmerülnek kérdések egyéb gyógyszerekkel kapcsolatban.

A szteroidos kúp allergiás reakcióra is megfelelő kezelés lehet. Anafilaxiában (életveszélyes, nagyon súlyos allergiás reakció, mely fulladással és vagy keringészavarral jár) azonban adrenalin adása a megfelelő terápia." - írta Facebook oldalán csütörtökön a Magyar Gyermekmentő Alapítvány.

Sajtóértesülések szerint egy másik kisiskolás születésnapját ünnepelték szerdán egy újpesti iskolában, ahol egy tortát is felszeleteltek, szétosztottak. A kisfiú, ahogy evett belőle, azonnal rosszul lett. A tanárok nem mentőt, hanem a szülőket hívták az iskolához.

Az édesanya kezében vitte ki az iskolából a kisfiút, majd egy benzinkútnál már annyira rosszul volt a kisgyerek, hogy mentőt hívtak. A Gyermekmentők közel 2 órán át küzdöttek a kisfiú életéért, de sajnos nem jártak sikerrel. Megtörtént a tragédia.