Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.28

Párbeszéd: adómentessé kell tenni a minimálbért

Az inflációról és az ellenzéki előválasztásról is beszéltek ellenzéki képviselők kedden napirend előtt az Országgyűlésben.
    
Burány Sándor (Párbeszéd) azt tette szóvá, hogy több hónapja 5 százalék körül van az infláció és leginkább azok a termékek drágultak, amelyek a mindennapi megélhetéshez szükségesek. Megemlítette az üzemanyag, az étolaj és az élelmiszerek drágulását.

etolaj.jpg

(Az étolaj ára is sokat emelkedett)

Szerinte a kormány elkalkulálta az inflációt és ennek súlyos következményei vannak. Egyre nehezebben élnek az alacsony nyugdíjat és alacsony bért kapók - tette hozzá.

Úgy értékelt: a kormány rossz irányba indult a bruttó minimálbér megemelésével, mert annak árát a munkaadók fizetik, legnagyobb nyertese pedig az állam az adóbevételek révén. A minimálbér adómentességét és a bérek növekedését is figyelembe vevő nyugdíjemelést javasolt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára nemzetközi folyamat részeként beszélt a magas inflációról. Szerinte az EU minden országában emelkedik az infláció, nem arról van szó, hogy a magyar kormány elrontott valamit.

Ugyanakkor elismerte, hogy nem jó az inflációs adat, majd rögzítette: a kormány "közellenségnek" tekinti az inflációt.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években sem a nyugdíjak, sem a keresetek reálértéke nem csökkent - írta az állami hírszolgálat.