Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.08.18

Országos gazdatüntetés kezdődik augusztus 20-án - A tervek szerint a hónap végéig Budapesten maradna több mint ezer traktor

Országos gazdatüntetést szerveznek augusztus 20-án. A több mint ezer traktorral, egyéb erőgéppel és autókkal augusztus 20-án indulnak az autópályákon és a főutakon Budapestre, ahol augusztus 31-ig maradnának.

A demonstrációt már közel egy hónapja bejelentette a rendőrségnek Szabó Bálint, a szegedi közgyűlés jogász végzettségű független képviselője, a Likvid Kontroll Kft. vezetője - hangzott el a kedden nyilvánosságra hozott videóban.

orszagos-gazdatuntetes-2022.jpg

(A fotó illusztráció)

A demonstráció szervezője szerint számos ügyben is tárgyalni kívánnak a kormány képviselőivel, ezért augusztus 31-ig a fővárosban maradnának. Mivel több olyan törvény született, amelyet nem előzött meg szakmai és társadalmi konzultáció, ezért Budapest belvárosában, a Lánchíd környékén, a rakpartokon, a Kossuth téren traktoros felvonulásokat illetve álló demonstrációkat terveznek.

Céljaik, hogy az aszályt nyilvánítsák elemi kárrá és a biztosítók helyett az állam fizesse meg a kárukat. Tárgyalni kívánnak a minisztériumok vezetőivel a KATA törvényről, annak hatályon kívül helyezéséről vagy januári bevezetéséről, a pedagógusbérekről, az egészségügyi és szociális területen dolgozók béremeléséről és a rezsiemelés vagy rezsicsökkentés-csökkentés visszavonásáról is. Az országos demonstrációhoz - akár vidéki helyszíneken is - bárki csatlakozhat. Céljuk az, hogy tárgyaljanak velük a kormány illetékesei - hangzott el a 29 perces videóban.

A rendőrség határozatában leírta, hogy tüntetni ugyan alkotmányos jog, de másik helyszínt ajánlott a belvárosi helyett, amit a szervezők nem fogadtak el, így a terveik szerint több mint 1800 traktorral indulnak augusztus 20-án az ország több részéről Budapestre és, hogy a főváros szívébe bejutnak-e a nemzeti ünnepen, azt nem lehet tudni.