Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.08

Oroszországból felszálló repülőgép miatt riasztották a magyar Gripeneket

Bombafenyegetés miatt szálltak fel a Gripenek. Egy Szentpétervárról Belgrádba tartó A-319-es utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit április 8-án, a kora délutáni órákban.

A gép bombafenyegetést jelzett a polgári légiirányítás felé, ezért a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség vadászgépeit, amelyek a felszállást követően a szerb A-319-es repülőgépet kikísérték a magyar légtérből. A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra - közölte pénteken a Honvédelmi Minisztérium.

Frissítés

Harmadszor is levegőben a Gripenek. Péntek délután harmadszor is riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei. A géppárnak 17 óra körüli időben azért kellett felszállnia, mert egy Ausztria felől érkező, Piston típusú kisrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.
A vadászrepülők a kisgépet Szegedre kísérték, majd visszatértek a kecskeméti bázisukra - tudatta a HM.

magyar-gripen.jpg

(Fotó: Magyar Honvédség - Facebook)