Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.30

November közepéig huszonöten fagytak meg Magyarországon

Október eleje és november közepe között 25-en lelték halálukat fagyhalál következtében Magyarországon – adott hírt róla a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

Az elhunytak többségükben idős, magányos, beteg emberek voltak, és fűtetlen lakásokban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A fagyhalál olyanokat is magával ragadott, akik a szabad ég alatt éjszakáztak fagyos, vagy fagy közeli hőmérsékleten.

 A Szociális Fórum megjegyezte: nem szükséges nulla fok alatti hőmérséklet ahhoz, hogy valaki végzetesen kihűljön. Elég plusz 5-10 fok is a legyengült, idős, beteg embernek ahhoz, hogy a helyrehozhatatlan bekövetkezhessen. Mindazonáltal nemcsak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között – jegyezte meg az MSZF.


Az emberjogi fórum újra felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy odafigyeléssel, segítéssel életeket menthet meg. Az életmentés terén különösen nagy felelősség hárul az emberre olyan körülmények között, amikor államilag elhanyagolják a szociális rendszert, a hajléktalanoknak pedig továbbra sem biztosítanak szociális bérlakást - írták vasárnapi közleményükben.

fagyhalal.jpg