Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.26

Megélhetési kalkulátor is segítheti a bértárgyalásokra készülő szakszervezeteket és vállalatvezetőket, ugyanakkor az ingyen használható online szolgáltatással bárki megtudhatja, pontosan mennyivel nőtt a megélhetési költsége - mondta Lajtai György, a kalkulátor kifejlesztésének és működtetésének koordinátora szerdán online sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a kalkulátor a Magyar Szakszervezeti Szövetség honlapján működik, a megelhetesikalkulator.hu oldalon elérhető. A kalkulátor az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült. A rendszer a KSH által közzétett számokat, valamint a lekérdező pontos válaszait összehasonlítva, számtalan megközelítésben mutatja ki a változást - ismertette.

megelhetesi-kalkulator.jpg

A kalkulátor eredetileg térítésmentes személyes használatra készült, ám a vállalati bértárgyalásokhoz a szakszervezetek és a munkáltatók számára is igen hasznos támpont lehet. A válaszok feldolgozása kiegészül a munkáltatótól beszerzett és az adott vállalatra vonatkozó átlag- és medián bér adatokkal. Így lehetőség van a megélhetés drágulására vonatkozó adatok összevetésére az aktuális és az emelni tervezett vállalati béradatokkal - mondta.

Az infláció azt méri, hogyan változnak átlagosan az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai Magyarországon, a kalkulátor pedig azt, hogy ennek alapján hogyan változott a saját fogyasztását megtestesítő fogyasztási kosár árindexe, és így mennyivel költ többet a felhasználó ugyanazon áru- és szolgáltatás mennyiség megvásárlására, mint korábban - magyarázta Lajtai György.

A kalkulátor a lekérdező háztartás kiadási szokásai alapján becslést készít a személyes inflációs rátára, és ezt összehasonlítja az általános inflációval. Az online kalkulátor felületén válaszolni kell egyebek között arra, hogy a háztartás mennyit költ egy sor kategóriára, többek között élelmiszerekre, lakhatásra, kommunikációra, közlekedésre, szabadidőre és egyéb költségekre, kiadásokra, s megbecsüli az adott személy inflációs rátáját, megmutatja, hogy ez hogyan viszonyul az előző évekhez.

A rendszer a legfrissebb elérhető inflációs indexeket használja és a múltbeli kiadásokhoz képest méri a jelenlegi költés változását az aktuális árak figyelembevételével. A kitöltők nem azonosíthatók a válaszaik alapján, semmilyen személyes adatot nem tárol a rendszer - tette hozzá.

Dóra Dávid informatikus, a rendszer egyik fejlesztője elmondta: a kalkulátor vállalati ügyfeleket is képes kiszolgálni, a magánfelhasználás mellett. A cégekkel egyeztetik a kérdéseket a kérdőívekhez, azt "személyre szabják" a pontosabb statisztikához.