Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.02

Madárinfluenza miatt végezni kellett a keszthelyi Festetics kastély összes madarával

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a madárpark munkatársai nemrég az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek, ezért az intézmény azonnali hatállyal lezárta az érintett területet, és jelentette az esetet a szakhatóság felé. A mintákból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

keszthely-helikon-muzeum-festetics-kastely-madar.jpg

(Fotó: Helikon Kastélymúzeum / Festetics kastély Keszthely - Facebook)

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében az állategészségügyi szakemberek a park teljes madárállományát felszámolták. A szükséges óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházát és madárparkját zárva tartják a látogatók előtt.

A közlemény hangsúlyozza, hogy óriási veszteség ez az intézménynek és a látogatóinak is, hiszen a színes, egyedi és ritka madárállomány különleges élményt adott a vendégeknek, legfőképpen a családoknak. A Helikon Kastélymúzeum mindent megtesz azért, hogy a 2022-es évben újra megnyithassa kapuit a madárpark.

Az esettel kapcsolatban a Nébih a honlapján az elmúlt héten azt írta: a madárparkban 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. A terület nagy része madárhálóval fedett, az ott található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek, a vadmadár-populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja.

"Kedves madárszerető Barátaink!
Szomorú hírt kell közölnünk veletek. Sajnos Madárparkunk kis lakói is áldozatul estek az országos madárinfluenza (H5N1) járványnak. Most egy időre bezárjuk a Pálmaház és Madárpark kapuit, hogy a szükséges óvintézkedéseket elvégezzük, de jövőre remélhetőleg már újra fiókáktól lesz hangos madárparkunk." - írta
Facebook oldalán november 30-án a Helikon Kastélymúzeum / Festetics-kastély - Keszthely.