Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.08

Pedagógusaink tisztelete és megbecsültsége közös érdekünk “Nincs ország, ahol több lenne a tehetség, mint éppen magyar földön, de egyúttal nincs ország, ahol a tehetség nehezebben tudna teljes kifejlődéshez jutni, mint éppen miközöttünk. Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi, magyarok gyököt igyekszünk belőlük vonni."/Klebelsberg Kuno/

A HÖOK Közgyűlése 2022. október 8-i döntésének mentén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az alábbi nyilatkozatot teszi a pedagógus hivatás jövőjével kapcsolatban.

pedagogus-tuntetes-2022.jpg

(A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én. A Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös demonstrációján az oktatás megmentéséért, a fiatalok jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért álltak ki a résztvevők. MTI/Illyés Tibor)

A pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatótársaink száma évről-évre csökken. Míg 2016-ban a jelentkezők száma 20.286, a felvettek száma 10.167 volt, 2022-ben már csak 11.977 és 6453 főt jelent ugyanez a két kategória. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 6 év során felére csökkent azon fiatalok száma, akik tanárként szerettek volna továbbtanulni, és azoké is, akik valóban elkezdték a pedagógusképzést.

A fenti számokból világosan látszik, hogy az elmúlt időszak köznevelést érintő folyamatai és döntéshozói irányai nem támogatják azt a világos nemzetstratégiai célt, hogy a pedagógus pálya népszerű és vonzó karrier lehessen a tehetséges fiataljaink számára.

Ehhez arra lenne szükség, hogy pedagógusaink nem csak szakmailag, de egzisztenciálisan is megbecsült tagjai lehessenek társadalmunknak. Ezt a célt pedig megfelelő politikai döntések nélkül nagyon nehéz lesz elérni.

A magyar egyetemisták országos szintű képviseletét ellátó szervezeteként szolidaritásunkat fejezzük ki a pedagógusok és a diákok mellett. Hallgatóként lelkiismereti kérdés kiállnunk értük. Egyetemistaként átérezzük azoknak a középiskolás diákoknak a csalódottságát és félelmeit, akik a jelenlegi helyzetben úgy érzik, a tanáraikkal kapcsolatban született méltánytalan intézményes döntések csökkentik a tanuláshoz való jogukat.

Tanár szakos hallgatótársaink védelmében pedig azt kérjük a döntéshozóktól, hogy igyekezzenek megszüntetni a tanári hivatás körül kialakult káros politikai-társadalmi légkört, és kezdjünk el közösen dolgozni egy olyan Magyarországért, ahol tiszteletreméltó és megbecsült döntés lesz a tanári hivatást választani.

Szomorú dolog egyetemistaként azt tapasztaljuk: jelenleg nem ebbe az irányba tartunk - közölte szombaton az MTI Országos Sajtószolgálatával (OS) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.