Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.16

Helyi marketing – Egy kisvállalkozás felfuttatása

A marketing minden sikerre vágyó cég számára nélkülözhetetlen. Egyes vállalkozók és vállalatok (magánorvosok, éttermek, szórakozóhelyek, szépségszalonok stb.) általában kifejezetten helyi ügyfélkört céloznak meg marketingjükkel, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

Habár egy kisebb területre általában enyhébb verseny is jellemző, az ügyfelek eléréséhez egy speciális helyi stratégiát kell kialakítaniuk. Nézzük meg, hogy milyen helyi marketingmódszerek segíthetnek ebben.

 

seo.jpg

 

Vegyünk részt a közösségi életben

 

Habár egyértelműnek hangzik, a helyi marketinghez elengedhetetlen, hogy kivegyük a részünket a helyi közösségi életből. Külön előnyt jelent, hogy ez a taktika alig kerül valamibe.

De hogy néz ki a gyakorlatban? Részt vehetünk például a helyi közösségi fesztiválokon, versenyeken és szezonális rendezvényeken is. E mellett szponzorálhatunk egy helyi sportcsapatot, rendezvényt vagy kulturális eseményt. Egyes cégvezetők továbbá önkéntes résztvevőként jelentkeznek jótékonysági projektekbe.

Ezek az alkalmak mind lehetőséget kínálnak arra, hogy új kapcsolatokat építsünk ki, és megháláljuk közösségünknek eddigi támogatásukat.

 

Készítsünk Google Cégprofil adatlapot cégünk számára

 

Ha van olyan eszköz, ami egyetlen helyi jellegű cég marketingjéből sem hiányozhat, akkor az a Google Cégprofil.

A Cégprofil segítségével egy ingyenes adatlapot hozhatunk létre cégünk számára, amelyen minden fontosabb információt feltüntethetünk (név, elérhetőségek, szolgáltatások, képek, nyitvatartás stb.) Ez az adatlap aztán minden olyan felhasználónak megjelenhet, aki valahol cégünk közelében keres magának általunk is kínált termékeket vagy szolgáltatásokat.

Ez az adatlap továbbá nélkülözhetetlen ahhoz, hogy cégünk a Google helyi találatai között, illetve a Google Térképen is megjelenhessen.

 

Foglalkozzunk a helyi keresőoptimalizálással

 

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás az egyik legfontosabb marketingtechnika, amely fellelhetőbbé teszi webhelyünket a Google-on kereső felhasználók számára. Egyes cégeknek a keresőoptimalizálás helyi változatára (helyi SEO) is szükségük lesz, hiszen első sorban a közelben kereső felhasználók találatai között szeretnének majd megjelenni.

A fent említett Google Cégprofil adatlap a helyi SEO fontos része, azonban önmagában nem elég a sikerekhez. A hatékony helyi optimalizáláshoz webhelyünk tartalmait is ki kell egészítenünk olyan kulcsszavakkal, amelyek cégünk elhelyezkedésére, és az általunk lefedett szolgáltatási területre vonatkoznak – például „kozmetikai fogászat Sopron”.

Az eredményes helyi keresőoptimalizáláshoz továbbá helyi linkekre is szükség lesz, tehát el kell érnünk, hogy a környéken működő webhelyek is hivatkozzanak sajátunkra. Ehhez készítsünk olyan tartalmakat, amelyek fontos források lehetnek a helyi közösség számára.

 

Működjünk együtt más helyi cégekkel

 

Ismeretségi hálózatunk bővítéséhez érdemes a sajátunkat kiegészítő, de nem közvetlen versenytársnak számító cégekkel együttműködnünk. Ebben a helyi kereskedelmi kamara és más helyi üzleti szervezetek is segíthetnek.

Gondolkodjunk el rajta, hogy milyen más cégeknek lehet szüksége termékeinkre vagy szolgáltatásainkra. Egy szálloda például rendezvényhelyszínt kínálhat a közeli vállalatok számára. Egy webdesign ügynökség más helyi cégeknek segíthet webhelyeik kialakításában. Egy pékség friss pékáruval láthatja el a helyi vendéglátóhelyeket.

Akár össze is állhatunk más cégekkel egy-egy kölcsönösen előnyös kampány idejére. Itt lehet sző közös médiavásárlásról, egymás ajánlásáról, megosztott felelősségű rendezvényszervezésről, és így tovább.

 

Indítsunk hűségprogramot

 

Az ügyfelek szeretik értékeltnek érezni magukat. Sokat segíthet ebben egy hűségprogram, amely minden vásárlásért vagy egyéb interakcióért cserébe jutalmazza meg a résztvevőket.

Egy régi, de bevált taktika nyomtatott hűségkártyákat adni az ügyfeleknek, majd egy egyedi formájú lyukat lyukasztani bele minden egyes feltétel (vásárlás, többszöri visszatérés stb.) teljesítése után. Például minden tizedik csésze kávé után a tizenegyedik ajándék.

Ez a program persze digitális eszközökkel is kivitelezhető, általában egy külön erre a célra fejlesztett mobilos alkalmazás segítségével.

 

Szervezzünk rendezvényt

 

A közösségi rendezvényeket kétféleképpen is felhasználhatjuk a helyi marketinghez. Az egyik módszer sajátot szervezni, például egy új termék vagy szolgáltatás bemutatása céljából. Persze ilyenkor közelebbi kapcsolatokat is építhetünk a közösség tagjaival. Kínáljunk ingyenes étkezést és/vagy italfogyasztást, és gondoskodjunk a közönség szórakoztatásáról is.

Egy másik opció összeállni egy másik céggel, és közösen megszervezni egy nagyobb rendezvényt. Ilyenkor mindkét résztvevő fél bemutathatja kínálatát, illetve azt is, hogy hogyan egészítik ki ezek egymást.