Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.18

Gulyás: szombattól zárt terekben kötelező a maszkviselés Magyarországon

Szombattól ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten a kormányinfón.

Kötelező a maszk használata például az üzletekben vásárláskor, a bevásárlóközpontokban, a levéltárakban, a múzeumokban, a színházakban, mozikban, illetve a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén - sorolta.

A szolgáltatásokról azt mondta, mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről.

Az egészségügyben a 3. oltás is kötelező lesz, és az államigazgatás egyes területein is fontolgatják ezt. Az egészségügyben a 3. oltásra vonatkozó kérdés kapcsán Gulyás közölte: a szabályozás szerint a második oltás utáni 7. hónap végégi kell felvenni a 3. dózist. Válaszában sejtette, hogy aki nem veszi fel a 3. oltást, nem dolgozhat tovább az egészségügyben. A kormány nemzetközi példák alapján úgy látja, a 3. oltással lehet megállítani a járványt.

gulyas-gergely-2021.jpg

(Gulyás Gergely a Kormányinfón. Fotó: MTI)

Nem lesz digitális oktatás. Minden feltétel ahhoz, hogy az iskolák működjenek - válaszolta arra a kérdésre, terveznek-e digitális oktatást, illetve elrendelheti-e ezt a kormány.

Minden döntést figyelünk, de mi nem hoztunk hasonlót - válaszolta arra a kérdésre, hogy lesznek-e az oltatlanokra vonatkozó olyan korlátozások, mint amik Ausztriában vannak. Nem ellenségként tekintünk az oltatlanokra, azt szeretnénk, ha mindenki belátná, akkor tudjuk megelőzni a további hullámokat, ha az oltottság magas szintre ér el - hangsúlyozta. Lehet még szigorúbb intézkedéseket hozni, most léptünk egyet előre, egy nagyon nehéz, kényes egyensúlyt kell megtalálni - tette hozzá.

A pedagógusok nagyon fontos, hogy beoltassák magukat - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy marad-e a kötelező oltás a pedagógusok körében. "Nem akarunk rosszat" - hangsúlyozta, de "kockázatos, ha valaki úgy tanít gyerekeket, hogy nincs beoltva" - mondta többek között a Kormányinfón Gulyás Gergely.

Felmérésünk szerint 100 tanárból 86-87 be van oltva. Nem áll fent az a veszély, hogy működésképtelenek legyenek az iskolák, ha lesznek olyan tanárok, akik nem oltatják be magukat - mondta Gulyás. Remélem, nagyon kevés olyan tanár lesz, aki nem látja be az oltás fontosságát - vélekedett a miniszter.