Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.08.30

Elhanyagolják a fogyatékos lakókat a zalai szociális otthonban, ezért újra ombudsmani vizsgálat indulhat

"Újra ombudsmanhoz fordulok a pózvai Napraforgó Otthon ügyében.
Hiába a tavalyi fenntartói vizsgálat, továbbra is súlyosan jogsértő állapotok vannak a fogyatékossággal élő ellátottakat gondozó Zala megyei Napraforgó Otthonban. Az ombudsman egy éve átfogó vizsgálatot indított, ezért most újra Kozma Ákoshoz fordultam, hogy megtudjam, hogy áll ez a vizsgálat.

zalaegerszeg-pozva-napraforgo-otthon.png

(A Zalaegerszeg-pózvai szociális otthonban újra gondok vannak - állítja Szél Bernadett. Fotó: YouTube)

Birtokomba került a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vizsgálati jelentése, ami a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben folytatott helyszíni ellenőrzés megállapításait tartalmazza. A jelentés szerint a fogyatékossággal élő lakókat súlyosan elhanyagolják, nem biztosítanak számukra elegendő ruhaneműt, ágyneműt és a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket.

A fenntartó tavalyi ellenőrzése is már minősíthetetlen higiénés állapotokról számolt be, a jelek szerint mégsem történtek meg a szükséges lépések.

Mivel az ellátottak súlyos elhanyagolása sérti a minden embert egyenlő mértékben megillető emberi méltósághoz való jogot, az egyenlő bánásmód követelményét, valamint a fogyatékossággal élő személyek kiemelt védelmének állami kötelezettségét, újra az ombudsmanhoz fordultam, hogy kiderüljön, hogy áll az egy évvel ezelőtt indult vizsgálat.

Emellett felkeresem a minisztériumot és a legfőbb ügyészt is, hogy milyen lépéseket terveznek az ügyben." - közölte az MTI Országos Hírszolgálatával hétfőn Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.