Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.26

Egy rémhír miatt sok ukrán nem meri elfogadni a segítséget Magyarországon

Mint azt Petró Judit a szeretetszolgálat szakmai koordinátora, aki a beregsurányi határátkelőnél segíti a menekülők ellátását, szombaton az MTI-nek elmondta: az a hír terjedt el Ukrajnában, hogy akiről kiderült, hogy elmenekült és elfogadta a külföldi hatóságok segítségét, azokat visszatérésük után börtönbe csukják.

Előfordul, hogy gyermekkocsit toló, vagy a gyermeket karjaikban cipelő anyák szótlanul elmennek a szeretetszolgálat sátra mellett és elfordítják a fejüket, amikor segítséget kínálnak nekik.

ukrajna-humanitarius-segitseg-2022.jpg

(Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa segít a segélyszervezet kétkamionnyi, több mint 28 tonna tartósélelmiszer-adománya útnak indításakor Kárpátaljára a főváros XXIII. kerületében, a Waberer's Központban 2022. február 26-án. Az áruk egy része adomány a Tesco áruházlánc részéről, a másik felét a segélyszervezet gyűjtötte, a Waberer's International pedig vállalta, hogy ingyen eljuttatja a szállítmányt a rászorulókhoz. MTI/Mónus Márton)

Egyébként hullámszerűen érkeznek a menekülők, ami azt jelenti, hogy összegyűjtik és nagyobb csoportokban engedik át őket - magyarázta.
Közlése szerint a szeretetszolgálat Gelénesen állította fel a raktárát. Oda érkeznek folyamatosan az adományok és onnan szállítják tovább az élelmiszert és a menekülők ellátásához szükséges eszközöket a határállomásokra és az önkormányzatokhoz.

Beregsurányban a helyi kastélyépületben rendezett be átmeneti szállást a helyi önkormányzat, illetve szervezik az emberek továbbszállítását.

Unoka Gyuláné, az önkormányzat aktivistája elmondta, hogy táblázatban vezetik a szállás- és fuvarfelajánlásokat. Annyi felajánlást kapnak, hogy az ország bármelyik pontjára el tudják juttatni az Ukrajnából magyarországi rokonokhoz, ismerősökhöz igyekvőket.
A kastélyépületben halmokban áll az élelmiszer, így mindenkit el tudnak látni - tapasztalta a helyszínen az állami hírszolgálat tudósítója.