Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.01

Döbbenetes áremelkedés!

Az MNB friss inflációs előrejelzése szerint az idén 11-12,6% között alakulhat az infláció. Ez kimagaslóan magas áremelkedési ütemet jelent. Három hónappal ezelőtt még 7,5-9,8% közötti átlagos pénzromlást vártak 2022-re.

Az MNB előrejelzése szerint az infláció, ami májusban 10,7%-s volt, a következő hónapokban megközelítheti a 16%-t. Az élelmiszerek ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedik, dacára annak, hogy egyes élelmiszerek változatlanul befagyasztott áron kapható.

nyugdijas.jpg

A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint az infláció nem írható csupán Oroszország ukrajnai agressziójának, vagy az uniós szankcióknak a rovására. Az egyre nyilvánvalóbb gazdasági válság, mely nem csak az inflációban, hanem a növekvő eladósodottságban, csökkenő GDP-ben, áruhiányban, stb. is tetten érhető, fő oka a kormány elhibázott gazdaságpolitikája és válságkezelése.

A Nyugdíjasok Pártja 50+ felszólítja a kormányt, hogy az esedékes nyugdíj kiegészítés mértékét igazítsa az előrejelzéshez és a 3,9%-s kiegészítéssel szemben minimum 6%-s kompenzációra kerüljön sor.

Nem elegendő novemberben, utólag korrigálni. Azonnali lépéseket várunk.

Egyidejűleg ismételten jelezzük, hogy a %-os mértékű indexálás veszélyesen torzítja az egyébként is egyre növekvő polarizációt. Kevesek kapnak nagyon sokat és sokan nagyon keveset. Ez elfogadhatatlan. Lépéseket várunk a kormánytól egy új, méltányos nyugdíjrendszer kidolgozása felé - közölte csütörtökön az MTI Országos Hírszolgálatával a Nyugdíjasok Pártja 50+.