Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.29

Az Emmi szerint törvénytelen, a PDSZ szerint törvényes a hétfőre tervezett pedagógussztrájk

A bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk - írta szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Közleményük ismerteti: a szakszervezetek már december 21-én - a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan - bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot. Hangsúlyozták: a jogszabály alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn.

A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el.

Az Emmi közleménye arra is kitér, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Mivel a sztrájk jogszerűtlen - írták -, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít. Ezért is kértük a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését. - közölte szombaton az állami hírszolgálat.

pedagogussztrajk-2022.jpg

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a sztrájk törvényes

"A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és  PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e. A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra biztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel. Bonyolítsuk le együtt és minél többen hétfőn reggel 8-10 óra között a figyelmeztető sztrájkot!

Sokan kérdezik szakképzésben dolgozók, hogy csatlakozhatnak-e a sztrájkhoz. A válasz: igen. A meglévő sztrájkkövetelések között is van rájuk vonatkozó, már csak ezért is. Jogellenes, ha bárki akadályozza a sztrájk szervezését a szakképző intézményekben (is). A sztrájktörvény értelmében, hogy ha nem határozható meg a munkáltató, márpedig jogszabály módosítás érdekében folytatott egyeztetésnél nem határozható meg a munkáltató, ilyen esetben a kormánnyal kell tárgyalni. Ezt is tesszük, a Kisfaludy a kormány és nem az EMMI képviselője, tehát a szakképzési intézményekre is vonatkozik az egész folyamat.- írták pénteken Facebook oldalukon.