Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.10.13

A könyvelők országos egyesülete szerint káosz lesz az adóvisszatérítésből

Az SZJA visszatérítés valójában egy bonyolult költségvetési támogatás, akkor is, ha az lényegében negatív SZJA. Az MKOE törvényben javasolja a rendeleti szabályozást mihamarabb újraalkotni. Ehhez az MKOE 10 pontos javaslatot és egyeztetési kezdeményezést juttatott el a Pénzügyminisztériumhoz, de válasz nem érkezett (lásd a közlemény folytatását).

Az SZJA visszatérítés miatti év közbeni változtatással ismét perelhetővé válik az állam az önkéntes pénztárak által, ami jelentős összegű kártérítések kifizetéséhez vezethet.

Hasonló, kirívó probléma, hogy a köztartozással rendelkezők is kapnak (előlegként) adóvisszatérítést. Így akár költségvetési csalást elkövető, adótartozással rendelkező személy is visszatérítést kaphat, előtte pedig VISSZADO nyomtatványt nyújthat be, vagy erre felkérhet egy könyvelőt.

adotartozas.jpg

Óriási lesz a nyomás a könyvelőkön, hogy a VISSZADO nyomtatványokat benyújtsák, illetve, hogy a jogosultak önadózói bevallással beelőzzék a NAV önkéntes előlegutalását és a tényleges adóvisszatérítést igényeljék vissza, hiszen személyenként akár 809 ezer forint múlhat rajta. Ez a nyomás szinte minden könyvelőt el fog érni, de ez korántsem üzleti lehetőségként fog megjelenni. Az üzleti élet adminisztrációjában kulcsszerepet játszó könyvelőkkel azonban ismét nem kívánt egyeztetni a Pénzügyminisztérium.

Az SZJA visszatérítés kapcsán várható problémák, 10 pontban (rövidített):

1. A NAV SZJA tervezete megfosztja majd a családokat az SZJA visszatérítéstől! A bevallásban az egymás közti megosztáshoz viszont szakértelem kell, mert a bevallás nem egy söralátét.

2. A NAV VISSZADO nyomtatványán szereplő adatok eltérést mutathatnak a NAV adataihoz képest, az eltérés rendezéséről a rendelet nem szól.

3. A családi kedvezmény "egy háztartásban élés" szabálya továbbra is ellenőrizhetetlen.

4. Jár az SZJA visszatérítés magyar bérleti díjból származó jövedelemből is, akár Angliában élők számára is, de ezt február 15-i előlegként nem lehet azonban igényelni.

5. A katások ESZJA bevallásra kényszerülnek, abban fogalmilag zavaros bevételként viselkedik majd lesz az SZJA visszatérítés.

6. Az EKHO alá tartozó vállalkozók is ESZJA bevallásra kényszerülnek, szintén bevételnek számít majd az SZJA visszatérítés.

7. Az önkéntes pénztárak kártérítést követelhetnek, mert az SZJA visszatérítés bizonyíthatóan csökkenti majd a tagok befizetéseit (lásd: étkezési utalvány perek).

8. Visszatartás hiányában akár egy költségvetési csalásban érintett, jelentős adótartozással rendelkező személyeknek is adóvisszatérítést kellene kiutalnia az adóhatóságnak!

9. Tisztázni kell, hogy a rendeletben szereplő "bármely okból" ki nem utalt előleg esetét. Bármely indok lehet ugyanis a napsütés is!

10. Az adóhatóságnak kiajánlást kellene közölnie 2022.02.04-ig - tájékoztatta az MTI Országos Sajtószolgálatát kedden a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.