Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.10.22

A katás vállalkozás előnyei

Kevés adminisztráció, és számottevően kevesebb adózási költség vár rád, mint egy cég esetén. Nem igényel folyamatos könyvelési feladatot, tehát az adózáshoz és könyveléshez hozzá nem értőknek sem kell aggódniuk, hogy valamit elrontanak, mert legtöbbször minden hónapban ugyanazok a feladatok jelennek meg. 

Ami fontos, hogy tisztában légy a számlázás szabályaival: így minden alkalommal helyesen jársz el, akár hazai, akár nemzetközi vevőnek számlázol – akár cégnek, akár magánszemélynek. 

Továbbá, ismerned kell az adózási határidőket. Ilyen például, hogy be kell fizetni a katát a NAV-nak, ez egy havi to-do, emelett évente kétszer az iparűzési adót a helyi önkormányzatnak, és év elején a kamarai díjat. Ha főállású egyéni vállalkozó vagy, és tegyük fel nem léped túl a 12 millió Ft alanyi mentes bevételi határt, akkor ez évi 12 * 50000 Ft + 2 * 25000 Ft + 5000 Ft = 655000 Ft, ami azért egy elég jó arány a 12 millió Ft bevételhez képest, igaz?

 

egyeni-vallalkozo.jpg

 

Csekklista a katás vállalkozás elindításához

Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen fő lépésekből áll a katás egyéni vállalkozás elindítása. Fontos: ez egy általános lista, speciális esetekben további lépésekre is szükséged lehet (pl. az engedélyhez kötött tevékenységek esetén).

Mielőtt belefogsz, ezt a 4 kérdést mindenképp gondold át:

  • Mekkora bevételre számítasz? Ha kapásból úgy tűnik, hogy évi 12 millió Ft felett lesz a bevételed, akkor az ennek túllépéséből adódó plusz adó miatt érdemes lehet megfontolnod más vállalkozási formát is. Egyébként még KFT is indítható katás formában. Erről bővebb információt a következő két cikkben találsz, hála a Mozaik Könyvelőirodának: Egyéni vállalkozók adózása, Társaságok adózása
  • Főállású, vagy mellékállású egyéni vállalkozó leszel? Ez annak a függvénye, hogy a leendő egyéni vállalkozásod mellett van-e máshol munkaviszonyod. Ha igen, és ez meghaladja a heti 36 órát, akkor mellékállású egyéni vállalkozó leszel, és így csak havi 25000 Ft lesz a befizetendő katád. Ha nincs munkaviszonyod, vagy heti 36 óra alatti, akkor főállású egyéni vállalkozóként a normál, havi 50000 Ft KATA kiadás vár rád.
  • Mi lesz a tevékenységi köröd? Minden vállalkozásnak kötelező megadni a tevékenységi körét, magyarán jelezni a hatóság felé, hogy mivel foglalkozik. Minden tevékenységi kör külön kóddal rendelkezik a TEÁOR lista alapján – innen szükséges kiválasztanod a rád vonatkozó tevékenysége(ke)t (több is megadható). Fontos: egyes tevékenységek szakirányú végzettséghez kötöttek, tehát csak akkor végezhetők hivatalosan, ha neked vagy egy alkalmazottadnak képesítése van hozzá. Bővebben: végzettséghez kötött tevékenységek listája. Emellett vannak olyan tevékenységek is, amelyek engedélyhez kötöttek, mint pl. a nemesfém-ékszerek készítése, ez esetben a kapcsolódó hatóságnál való regisztráció / engedélyeztetés is. Bővebben: engedélyköteles tevékenységek listája
  • Milyen országokba fogsz számlázni? Ha külföldi vevőid, és ezek között cégek is lesznek, akkor szükséged lesz közösségi adószám igénylésre is (EU VAT kód), más esetben elegendő lesz a hagyományos magyar adószám. Ha cégeknek számlázol, az azért is fontos, mert ez esetben speciális áfa bevallásokra is szükséged lesz (annak ellenére, hogy a vállalkozásod nem áfás).

Így indíts egyéni vállalkozást – lépésről lépésre

1. NAV regisztráció

Első lépésben a NAV felé be kell jelentened, hogy egyéni vállalkozást indítasz. Ezt a saját ügyfélkapudon / webes ügysegéden keresztül tudod elindítani a az „Új kérelem, nyilatkozat benyújtása” menüpontban. Itt az „egyéni vállalkozás”, majd az „egyéni vállalkozás indítása” lesz a helyes út. Ez a hasznos útmutató segíteni fog a folyamatban, lépésről-lépésre a számlázz.hu jóvoltából.

2. Önkormányzati regisztráció

A vállalkozást nem csak a NAV felé szükséges bejelenteni, hanem a helyi önkormányzat felé is, hiszen ők fogják kiszabni a iparűzési adót, amit évente két alkalommal kell majd befizetni. Más a folyamat budapesti székhelyű, és nem budapesti székhelyű vállalkozások esetén: mindkét folyamathoz útmutatást találsz ebben a cikkben.

3. Kamarai regisztráció

Harmadik lépésként a kamarai regisztráció következik, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara weboldalán végezhető el.

4. Webshopod van? +1 regisztráció

Ha webshopot indítasz, a kereskedelmi tevékenységet a területileg illetékes jegyzőnek is be kell jelenteni. Ezt akkor teheted meg, amikor a vállalkozásod már bejegyzésre került, illetve webshop esetén fontos, hogy a 4791– csomagküldő, internetes kereskedelem is szerepeljen a vállalkozásodhoz megadott tevékenységi körök között.

Egyes településeken erre a célra rendszeresített “Kereskedelmi tevékenység bejelentése” elnevezésű bejelentő nyomtatvány segítségével intézhető, míg máshol érdeklődni kell a jegyzőnél, hogy pontosan milyen módon lehet a bejelentést megtenni. 

5. Számlázás előkészítése

Akár szolgáltatást nyújtasz, akár terméket adsz el, számláznod kell majd a vevőid felé. Ezt megteheted papír-alapon (számlatömbbel), illetve számlázóprogrammal. Ma már számos online számlázóprogram rendelkezésre áll, amivel felhasználóbarát módon, egyszerűen tudsz számlázni. Érdemes időben regisztrálnod, mivel a számlákat teljesítést követő 8 napon belül szükséges kiállítani. Tippjeink: számlázz.hu, Billingo

6. NAV összekötés

Ahogy egy boltban a pénztárgépnek, úgy a te számlázásodnak is összeköttetésben kell lennie az adóhatósággal. Az online számlázóprogramok előnye, hogy itt automatikus, digitális kapcsolat hozható létre a program és a NAV között, így neked nem kell foglalkoznod a számlák jelentésével – ellentétben a számlatömbös megoldással, aminél manuálisan kell rögzítened az adatokat a NAV rendszerében. Bővebb információt találsz a NAV online számla oldalán.

Ha elbizonytalanodtál, kérdésed merült fel a folyamattal kapcsolatban, érdemes egy könyvelővel is egyeztetned: megnyugtató érzés, ha valaki végigvezet a folyamaton, aggodalmaskodás nélkül. Ha szükséged van további segítségre, keresd fel a Mozaik Könyvelőirodát.