Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.05.30

A fiatalkori öngyilkosságok megelőzhetők lennének

A fiatalkori öngyilkosságok megelőzhetőek lennének. Hogyan? A fiatalkori öngyilkosságok általában több okra is visszavezethetőek, és így az esetek többségében megelőzhetők. Ha valamiről érdemes a rettenetes hírekkel szembesülve közösen gondolkodni, akkor az talán éppen ez: a megelőzés lehetőségei.

A Kék Vonal 1993 óta működtet lelkisegély-szolgálatot, és az öngyilkosságok megelőzése kiemelt célja a szervezetnek. 2021-ben illetve 2022 első hónapjaiban sokkal több gyerek, illetve 20 év körüli fiatal felnőtt keresett segítséget az alapítványnál szuicid gondolatokkal küzdve, mint az előző években bármikor.

fiatalok-lelkisegely-telefonszam.jpg

Ennek okai nagyon komplexek: kezeletlen serdülőkori depresszió, a támogató közeg és elérhető segítség hiánya a családban és az iskolában, szakemberhiány és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek túlterheltsége. A fiatalkori öngyilkosságok megelőzhetőek. Ennek kulcsa a gyermekek mentális egészségvédelmében, a gyermekpszichiátriák és szakszolgálatok kapacitásának növelésében, és a családok partneri, elfogadó, nem büntetés-orientált támogatásában rejlik.

Az öngyilkossági gondolatokkal küzdő gyermek nem meghalni akar, de nem talál segítséget a számára egyedül megoldhatatlan krízishelyzetében. Sokuk számára a kamaszkor viharos időszakában sem a család, sem az iskola nem tudja betölteni az óvó, védő, támogató közeg funkcióját. Vegyük észre, ha bajban vannak, szólítsuk meg őket, merjünk őket meghallgatni, mert egyetlen gesztus is életmentő lehet! - közölte az MTI Országos Sajtószolgálatával a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

A Kék Vonal telefonszáma: 116 111