Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.12.02

Bázakerettyén és környékén segített a Karitász

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász fennállásának 21. évében lehetőséget kapott a Széchenyi Terv és az Európai Únió támogatásával, hogy önkéntesekkel bővítse az egyházmegye önkéntes segítői hálózatát.

Az egyéves projekt záró rendezvényére november 20-­án került sor a zalai Bázakerettyén. (A programon többek között jelen voltak Iványi László bázakerettyei Halmi Béla Letenye letenyei polgármesterek valamint a letenyei karitász részéről dr. Szabó Ilona és Szamosvári Olivérné.) A közel 18,5 milliós összeg elnyerése után 2012 december elején a Vas megyei Vásárosmiskén és a Zala megyei Bázakerettyén önkéntes pontokat hoztak létre ­ mondta Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató a zalai helyszínen. Már a projekt elindításának azt a célt tüzték ki maguk elé, hogy a meglévő 800 főnyi segítői táborukat a két helyszínen 120 fővel bővítsék. A vállaltakat túl is teljesítették a karitászosok, hiszen a projekt ideje alatt 5248 munkaórában 171 önkéntes dolgozott.

Mons. Horváth József atya az egyházmegyei karitász lelki vezetője előadása során fontosnak nevezte az otthoni pozitív "családmintát" és az, hogyt aki a karitász munkájában részt vesz, az önmaga lelki nyugalmában is megerősödik. A bázakerettyei önkéntespont vezetője Szakosné Bedőcs Katalin szólt arról, hogy a projekt indulásakor ­ a közelgő karácsony révén ­ Németországból érkeztek gyermek ajándékcsomagok, amiket az oktatási intézményekbe vittek. Karácsonykor koncertet szerveztek a bázakerettyei pszichiátriai betegek otthonában, majd a téli hónapokban zokni és ruhaosztást szerveztek. Májusban ünnepélyes keretek között adták át a Szent Borbála Karitász Házat és a nyár folyamán táborokat szerveztek, köztük az Erzsébet tábor keretében a Balatonra is eljutottak olyan gyerekek, akiknek szülei ezt önerőből nem tehették volna meg.
Tomposné Gyuricza Judit a bázakerettyei pszichiátriai otthon koordinátora a rendezvényen jól értelemben vett paradoxnak nevezte, hogy intézménye segítséget várt a helyi karitásztól, melynek pont az otthon lakói is segítettek, hiszen ha hívták őket, mindig örömmel vettek részt az önkéntes segítői munkában.